eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Karl Nehammer osztrák kancellár a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről szóló törvényjavaslatról beszél egy sajtótájékoztatón Bécsben 2022. január 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Gruber

Többmilliárdos otthonteremtési program Ausztriában – adót vetnek ki az üres lakásokra

Karl Nehammernek megtetszett a magyar otthonteremtési program, mert több mint kétmilliárd eurós ingatlanfejlesztési programot hirdetett. Az osztrák kormány adót vetne ki az üresen álló lakások tulajdonosaira.

Nagyszabású lakásépítési és -felújítási programot hirdetett az osztrák kormány. Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár és helyettese, a koalíciós partner Zöld Párt elnöke, Werner Kogler közösen tárta a nyilvánosság elé a csomagot, amely összesen 2,2 milliárd eurót tesz ki, ami a tervek szerint 20 ezer új lakás építésére elegendő.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a 2027-ig szóló nagyszabású program egyik fő célja a gazdaság egyik legfőbb motorjának számító építőipar fellendítése, másrészt a megfelelő lakhatás biztosítása. A közlemény idézte a kancellárt, aki hangsúlyozta azoknak az ösztönzőknek a megteremtését, amelyek biztosítják hogy – mint fogalmazott – minél több osztrák valósíthassa meg a saját otthonnal kapcsolatos álmát.

Nehammmer szerint 10 ezer saját tulajdonú és 10 ezer bérlakásnak kell felépülnie, továbbá ötezer ingatlan felújítására lesz lehetőség. A kancellár a nagyszabású támogatási programmal kapcsolatban utalt arra is, hogy a tulajdon egyben személyes felelősséget, biztonságot és nagyobb szabadságot is jelent az embereknek. Ezzel kapcsolatban célként említette, hogy a tulajdoni arány a jelenlegi 48 százalékról 2030-ban elérje a 80 százalékot.

Az építőipar támogatásával összefüggésben hangsúlyozta, hogy adókedvezményeket kell biztosítani az építőipari cégeknek, így be kell vezetni az úgynevezett "kisipari bónuszt", mely 20 százalékos finanszírozási támogatást jelent 10 ezer euróig végzett munkák esetén.

A csomag részeként további adókedvezmények is lesznek az energetikai felújításokra, a többi között a lakások szigetelésének javítására, ablakok cseréjére, valamint az energiafogyasztás csökkentésére

Üresedési adó

Ezzel egyidőben vált ismertté az is, hogy a kormány tervei között szerepel az úgynevezett üresedési adó bevezetése is. A tartományoknak lehetőséget biztosítanának arra, hogy adót vessenek ki az üresen álló lakások tulajdonosaira. A cél annak biztosítása, hogy az üres lakások legalább egy része a piacra kerüljön.

A részletek még tisztázásra szorulnak, ugyanakkor megoszlanak a szakértői vélemények. Többen kétségbe vonják egy ilyen adó hatását, mások nagy potenciált látnak benne.

Az ORF közszolgálati médium szerint a tartományok már hosszabb ideje követelték az adó bevezetésének lehetőségét, de ehhez az alkotmány módosítására, azaz kétharmados többségre van szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormánykoalíció pártjai nem nélkülözhetik a nagyobb ellenzéki pártok – vagy a szociáldemokrata SPÖ, vagy pedig a jobboldali szabadságpárt, az FPÖ – támogatását. Az SPÖ jelezte, hogy elvben kész a tárgyalásokra.

Értesülések szerint szerte az országban meghaladja az egymilliót az üres lakások száma.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×