eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Karl Nehammer osztrák kancellár a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről szóló törvényjavaslatról beszél egy sajtótájékoztatón Bécsben 2022. január 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Gruber

Többmilliárdos otthonteremtési program Ausztriában – adót vetnek ki az üres lakásokra

Karl Nehammernek megtetszett a magyar otthonteremtési program, mert több mint kétmilliárd eurós ingatlanfejlesztési programot hirdetett. Az osztrák kormány adót vetne ki az üresen álló lakások tulajdonosaira.

Nagyszabású lakásépítési és -felújítási programot hirdetett az osztrák kormány. Karl Nehammer osztrák néppárti kancellár és helyettese, a koalíciós partner Zöld Párt elnöke, Werner Kogler közösen tárta a nyilvánosság elé a csomagot, amely összesen 2,2 milliárd eurót tesz ki, ami a tervek szerint 20 ezer új lakás építésére elegendő.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a 2027-ig szóló nagyszabású program egyik fő célja a gazdaság egyik legfőbb motorjának számító építőipar fellendítése, másrészt a megfelelő lakhatás biztosítása. A közlemény idézte a kancellárt, aki hangsúlyozta azoknak az ösztönzőknek a megteremtését, amelyek biztosítják hogy – mint fogalmazott – minél több osztrák valósíthassa meg a saját otthonnal kapcsolatos álmát.

Nehammmer szerint 10 ezer saját tulajdonú és 10 ezer bérlakásnak kell felépülnie, továbbá ötezer ingatlan felújítására lesz lehetőség. A kancellár a nagyszabású támogatási programmal kapcsolatban utalt arra is, hogy a tulajdon egyben személyes felelősséget, biztonságot és nagyobb szabadságot is jelent az embereknek. Ezzel kapcsolatban célként említette, hogy a tulajdoni arány a jelenlegi 48 százalékról 2030-ban elérje a 80 százalékot.

Az építőipar támogatásával összefüggésben hangsúlyozta, hogy adókedvezményeket kell biztosítani az építőipari cégeknek, így be kell vezetni az úgynevezett "kisipari bónuszt", mely 20 százalékos finanszírozási támogatást jelent 10 ezer euróig végzett munkák esetén.

A csomag részeként további adókedvezmények is lesznek az energetikai felújításokra, a többi között a lakások szigetelésének javítására, ablakok cseréjére, valamint az energiafogyasztás csökkentésére

Üresedési adó

Ezzel egyidőben vált ismertté az is, hogy a kormány tervei között szerepel az úgynevezett üresedési adó bevezetése is. A tartományoknak lehetőséget biztosítanának arra, hogy adót vessenek ki az üresen álló lakások tulajdonosaira. A cél annak biztosítása, hogy az üres lakások legalább egy része a piacra kerüljön.

A részletek még tisztázásra szorulnak, ugyanakkor megoszlanak a szakértői vélemények. Többen kétségbe vonják egy ilyen adó hatását, mások nagy potenciált látnak benne.

Az ORF közszolgálati médium szerint a tartományok már hosszabb ideje követelték az adó bevezetésének lehetőségét, de ehhez az alkotmány módosítására, azaz kétharmados többségre van szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormánykoalíció pártjai nem nélkülözhetik a nagyobb ellenzéki pártok – vagy a szociáldemokrata SPÖ, vagy pedig a jobboldali szabadságpárt, az FPÖ – támogatását. Az SPÖ jelezte, hogy elvben kész a tárgyalásokra.

Értesülések szerint szerte az országban meghaladja az egymilliót az üres lakások száma.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×