eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gáza, 2024. február 29.A videófelvételről készült képen humanitárius segélyosztáson megsebesült palesztin férfi fekszik a gázavárosi Sifa kórház padlóján 2024. február 29-én. A Gázavárosban segélyre várakozó palesztinok közül több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek. Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak a tömegbe. Az izraeli hadsereg szerint az emberek a segélyért folytatott tülekedésben taposták össze egymást.
Nyitókép: MTI/AP

Száznál is több segélyre várakozó palesztin halt meg Gázavárosban

Egyes – névtelenül nyilatkozó – izraeli katonai tisztviselők elismerték, hogy a hadsereg tagjai tüzet nyitottak az egyiptomi segélyt szállító konvojt megrohamozó tömegre, mert indoklásuk szerint veszélyben érezték magukat.

Legalább 112 palesztin ember meghalt, 760-an pedig megsebesültek csütörtökön Gázavárosban, ahol humanitárius segélyre vártak a helyiek. Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia is támadással vádolja az izraeli hadsereget – írja a BBC tudósítása alapján az Index.

Az izraeli hadsereg közölte: figyelmeztető lövéseket adtak le tankjaikkal, de állításuk szerint nem találtak el embereket. Egyes palesztinok szerint viszont az izraeli katonák közvetlenül rájuk lőttek. Egy szemtanú arról számolt be a BBC-nek, hogy többeket elgázoltak, miközben a teherautók megpróbáltak előremenni.

Az izraeli erők által biztosított humanitárius folyosón egy harminc teherautóból álló, egyiptomi segélyt szállító konvoj tartott észak felé, amikor a civilek megrohamozták a járműveket. Az izraeli hadseregnek nincs tudomása arról, hogy támadást indítottak volna abban az időben. Azt állítják, hogy az emberek a nagy tülekedésben sérültek meg, mert összetaposták egymást, egyeseket pedig elgázoltak.

Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai tisztviselők ugyanakkor

elismerték, hogy a katonák ezután tüzet nyitottak a tömegre, mert veszélyben érezték magukat.

Az al-Dzsazíra hírcsatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg egy légi felvételt is közzétett, amelyen palesztinok százai láthatók, ahogyan a segélyszállító teherautók körül tolonganak.

Közben Joe Biden egyiptomi és katari vezetőkkel egyeztetett az incidensről, valamint az izraeli túszok szabadon bocsátásának és a hathetes tűzszünet biztosításának lehetőségeiről is.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint „az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett ocsmány mészárlásról van szó”, amelyet segélyszállítmányra várakozó emberek ellen követtek el.

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia pedig azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy szándékosan támadt a civilekre.

Közös nyilatkozatban emellett felszólították az izraeli kormányt, hogy biztosítsa az övezetbe tartó segélyek célba juttatását, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy határozott lépésekkel gyakoroljon nyomást Izraelre a nemzetközi jog betartása és az azonnali tűzszünet elérése érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögötti rendkívüli ülést tűzött ki az incidens megvitatására.

Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig legkevesebb 30 035 palesztin vesztette életét és 70 457-en sebesültek meg.

Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizhetetlenek, a gázai beszámolók nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálesetet, akár Izrael okozta azokat, akár nem. Köztük vannak például azoknak a robbanásoknak az áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy az iszlamista fegyveresek több száz hibás vagy célt tévesztett rakétája, valamint eltévedt lövedéke okozta – állítják az izraeli hatóságok.

Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban a hadsereg eddig mintegy tizenkétezer Hamasz-tagot ölt meg, Izraelben pedig a Hamász október 7-i támadásában mintegy ezren haltak meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×