eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

Elon Musk beperelte a ChatGPT-t készítő OpenAI-t

Elon Musk beperelte a ChatGPT-t készítő OpenAI start-upot és vezérigazgatóját, Sam Altmant arra hivatkozva, hogy a cég felhagyott eredeti küldetésével, és a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem haszonszerzésre használja.

A benyújtott keresettel a milliárdos éppen azzal a start-uppal kerül összetűzésbe, amelynek egykoron a társalaptója volt.

A mesterséges intelligencia megalkotójaként közismertté vált OpenAI részben a Microsoft több milliárd dolláros befektetésének köszönheti jelenlegi pozícióját.

Elon Musk szerződésszegésre hivatkozva perel, állítása szerint Sam Altman és Greg Brockman, a start-up másik társalapítója nyílt forráskódú nonprofit cég megalapításának tervével keresték meg, azonban a 2015-ben alapított start-up működése jelenleg a pénzszerzésre összpontosít.

Fellebbezésében arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az OpenAI-t a kutatások és a technológiák nyilvános közzétételére, továbbá akadályozza meg a kifejlesztett szoftverek használatát, és a használatból adódó haszonszerzési lehetőséget a Microsoft vagy bármely magánszemély részére - ideértve a legfejlettebb mesterséges intelligenciás modellt, a GPT-4-et is.

A Teslát és a rakétagyártó SpaceX-et vezető Musk 2022-ben vásárolta meg a Twittert 44 millió dollárért, és számos alkalommal szólalt fel a mesterséges intelligencia szabályozása érdekében.

Az OpenAI igazgatótanácsából 2018-ban lépett ki, és gyakran bírálja a Microsoft kapcsolatát a start-uppal.

„A Microsoft komoly érdekérvényesítő erővel rendelkezik az OpenAI működésében, ha nem irányítja közvetlenül a start-upot” – közölte Musk még áprilisban egy Tucker Carlsonnak adott interjúban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×