eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
2019. október 19-én készült kép a szerb hadsereg menetelő katonáiról a Belgrádhoz közeli Batajnica katonai repülőtéren. 2024. január 4-én a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a szerb hadsereg vezérkara.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Feléled a sorkatonaság Európában, a szomszédban már döntöttek is róla

Horvátországban három hónapos kiképzést kap minden fiatal, Szerbiában négy hónapos szolgálatot terveznek.

A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart – írja az Index.

Négy kiképzőközpontot és laktanyát jelöltek ki a horvát sorkatonák felkészítésére Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovárban, ahol 650 oktató képezi ki a hadköteleseket. Minden 18. évét betöltő férfinak részt kell vennie a kiképzésben, a nők önkéntes alapon jelentkezhetnek.

A védelmi minisztérium és a vezérkar szerint a három hónap bőven elég a képzésre, amely során a fiatal katonák erőnléti felkészítése mellett az elemi hadászati ismeretek elsajátításán lenne a hangsúly. Ebbe beletartozik a gyalogsági kézifegyverek használata. Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánynak, majd a törvényhozásnak is.

Horvátországban 2008-ban szűnt meg a sorkötelezettség, amit módosított formában jövőre állítanak vissza.

Szerbiában is napirenden van a kötelező katonai szolgálat visszaállítása, a vezérkar és a védelmi miniszter emellett érvel, ehhez azonban pénzügyi, logisztikai és egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Aleksandar Vucic szerb államfő a javaslatot májusban mérlegeli a katonai vezetéssel, és ha támogató döntés születik, beterjeszti a törvényhozásnak. Az elképzelések szerint a sorkatonai képzés négy hónapig tartana, és minden 18 éves fiatal számára kötelező lenne.

A sorkatonaság bevezetése más európai országokban is napirenden van, Németországban Boris Pistorius védelmi miniszter is szorgalmazza, de egyelőre Olaf Scholz kancellár elutasítja a felvetést. Franciaországban mérlegelik, hogy kötelezővé teszik a jelenlegi „könnyített katonai szolgálatot”, Hollandiában és Romániában fontolóra vették, Litvániában és Svédországban pedig visszaállították a sorkötelezettséget.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap beszélt arról, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét, hogy az állam áttekintést kaphasson arról, hogy kikre számíthat a haza védelmében, de azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.

A sorkatonaság bevezetését egyelőre nem tervezi a kormány – közölte a magyar álláspontot még novemberben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×