eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2019. október 19-én készült kép a szerb hadsereg menetelő katonáiról a Belgrádhoz közeli Batajnica katonai repülőtéren. 2024. január 4-én a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a szerb hadsereg vezérkara.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Feléled a sorkatonaság Európában, a szomszédban már döntöttek is róla

Horvátországban három hónapos kiképzést kap minden fiatal, Szerbiában négy hónapos szolgálatot terveznek.

A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart – írja az Index.

Négy kiképzőközpontot és laktanyát jelöltek ki a horvát sorkatonák felkészítésére Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovárban, ahol 650 oktató képezi ki a hadköteleseket. Minden 18. évét betöltő férfinak részt kell vennie a kiképzésben, a nők önkéntes alapon jelentkezhetnek.

A védelmi minisztérium és a vezérkar szerint a három hónap bőven elég a képzésre, amely során a fiatal katonák erőnléti felkészítése mellett az elemi hadászati ismeretek elsajátításán lenne a hangsúly. Ebbe beletartozik a gyalogsági kézifegyverek használata. Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánynak, majd a törvényhozásnak is.

Horvátországban 2008-ban szűnt meg a sorkötelezettség, amit módosított formában jövőre állítanak vissza.

Szerbiában is napirenden van a kötelező katonai szolgálat visszaállítása, a vezérkar és a védelmi miniszter emellett érvel, ehhez azonban pénzügyi, logisztikai és egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Aleksandar Vucic szerb államfő a javaslatot májusban mérlegeli a katonai vezetéssel, és ha támogató döntés születik, beterjeszti a törvényhozásnak. Az elképzelések szerint a sorkatonai képzés négy hónapig tartana, és minden 18 éves fiatal számára kötelező lenne.

A sorkatonaság bevezetése más európai országokban is napirenden van, Németországban Boris Pistorius védelmi miniszter is szorgalmazza, de egyelőre Olaf Scholz kancellár elutasítja a felvetést. Franciaországban mérlegelik, hogy kötelezővé teszik a jelenlegi „könnyített katonai szolgálatot”, Hollandiában és Romániában fontolóra vették, Litvániában és Svédországban pedig visszaállították a sorkötelezettséget.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap beszélt arról, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét, hogy az állam áttekintést kaphasson arról, hogy kikre számíthat a haza védelmében, de azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.

A sorkatonaság bevezetését egyelőre nem tervezi a kormány – közölte a magyar álláspontot még novemberben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×