eur:
391.06
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A 72 milliárd euró után még több pénzt követel a német védelmi miniszter

Spórolási kényszer ide vagy oda, a német védelmi miniszter tántoríthatatlan. Nagy visszhangot kiváltó parlamenti beszédében Boris Pistorius az eddigi is rekordot jelentő katonai kiadások további növelését sürgette. Sőt napirendre kell tűzné az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését is.

Boris Pistorius alig több mint egy éve van hivatalban, de máris Németország legnépszerűbb politikusává vált. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek jelentős többsége a sokat bírált Olaf Scholz kancellár helyett a legszívesebben őt látná a hárompárti kormánykoalíció élén.

A szociáldemokrata miniszter ezúttal az idei évre szóló költségvetés megkésett vitájának "hajrájában" terjesztette elő követeléseit.

"A biztonságot nem ingyen adják" – fogalmazott a védelmi tárca vezetője, aki szerint folytatni kell Ukrajna támogatását, ugyanakkor erősíteni kell a Bundeswehr védelmi képességeit. Olyan hadseregre van szükség, amely nemcsak erős, hanem elrettentő képességgel is rendelkezik – jelentette ki. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy "Putyin imperialista törekvései" nem érnek véget Ukrajnával, az orosz elnök tovább kívánja feszegetni a határokat.

Pistorius üdvözölte, hogy a rendelkezésre álló összeg révén Németország évtizedek óta először teljesítheti a NATO követelményét, a katonai kiadások a bruttó hazai termékhez viszonyított minimum két százalékos növelését. A Bundeswehr eddigi kiadásait jelentős mértékben fedezte abból a 100 milliárd eurós külön alapból is, amelyet közvetlenül az Ukrajna ellen indított orosz agresszió után biztosítottak a hadsereg számára.

A jelenlegi, 2024-es költségvetési szigorítási kényszer Pistorius minisztériumát érinti a legkevésbé, az előirányzott 52 milliárd euró mellett az említett különleges alaphoz is hozzá tud jutni, így sikerül biztosítani az összesen 72 milliárd eurós kiadást, ami rekordnak számít a tárca történetében. A miniszter szerint a védelmi költségvetést ugyanakkor tartósan növelni kell a korábban biztosított 100 milliárd eurós különleges alap elköltése után is. "Megbízhatóan tervezhető költségvetésre van szükség" – hangoztatta a miniszter. A különleges alapot a Bundeswehr előreláthatólag 2027 végéig teljesen kimeríti, ami szakértők szerint 2028-től már évente legalább 20 milliárd eurós katonai költségvetési hiányhoz vezethet.

A miniszter ezúttal a parlament előtt is megerősítette, hogy

országos vitát szorgalmaz a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetéséről.

A hadkötelezettség megszüntetését – hivatalosan felfüggesztését – kimondó döntés 2011-ben az akkori Merkel-kormány konzervatív védelmi minisztere, Karl-Theodor zu Guttenberg rendeletére született. A hadsereg létszámát 250 ezerről 180 ezer főre csökkentették. A tényleges okot akkor a hadsereg karcsúsítása, de főként a védelmi költségvetés jelentős mérséklése jelentette.

Pistorius már a múlt év végén annak a nézetnek adott hangot, hogy az akkori lépés hiba volt, most viszont már a törvényhozók előtt erősítette meg közvetve ezt. "A társadalom megkérdezésével kell dönteni arről, hogy kinek kell megvédeni az országot, ha a dolgok komolyra fordulnak" – hangoztatta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×