eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vang Ji kínai külügyminiszter beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Kína békejobbot nyújtott egy fontos országnak

Kína és Kanada "nem riválisok" - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton kanadai kollégájának, Melanie Joly-nak a Münchenben rendezett biztonsági konferencia keretein kívül tartott találkozón.

Hangoztatta, hogy a két ország "nem rivális", és bírálta az állítólagos kínai beavatkozásról szóló "hamis információkat".

A kétoldalú kapcsolatok azóta feszültek, hogy a kanadai hatóságok 2018-ban letartóztatták a Huawei kínai távközlési konszern egyik vezetőjét, és Kína megtorlásul bebörtönzött két kanadai állampolgárt.

Bár azóta mindhármukat szabadon engedték, a feszültségek továbbra is megmaradtak: Peking bírálja Ottawát, amiért igazodik Washington Kína-politikájához, a kanadai hatóságok pedig rendszeresen beavatkozással vádolják Kínát.

"A kétoldalú kapcsolatok jelenlegi nehézségei" "nem olyanok, amilyennek Kína látni szeretné" - hangoztatta Vang Ji. Hozzátette,

"A két ország nem rivális, nemhogy ellenség. Együttműködő partnerekké kell válniuk".

A külföldi beavatkozás gyanúja, különösen Kína, Oroszország és India részéről, arra késztette a kanadai kormányt, hogy tavaly nemzeti vizsgálatot indítson, hogy fényt derítsen ezekre a feltételezésekre.

A kínai beavatkozással kapcsolatos vádak, amelyek a 2019-es és 2021-es kanadai szövetségi választásokkal kapcsolatosak, Justin Trudeau kormányát az ellenzéki pártok nyomása alá helyezték.

"Reméljük, hogy Kanada felhagy a kínai fenyegetés elméletével, és nem terjeszt tovább hamis információkat a Kanada belügyeibe való állítólagos kínai beavatkozásról" - fejtette ki Vang Ji.

A két ország diplomáciai vezetője "kritikus globális biztonsági kérdéseket, köztük Oroszország ukrajnai támadását és a közel-keleti válságot" is megvitatta - olvasható a kanadai kormány által kiadott közleményben.

"A miniszterek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kérdéseket továbbra is gyakorlatisasan és konstruktívan kell megvitatni, a kölcsönös tisztelet szellemében és a két fél közötti rendszeres kommunikációval" - olvasható a jegyzőkönyvben.

Vang Ji szombaton biztosította a müncheni biztonsági konferencián részt vevő politikai és katonai vezetőket arról, hogy Kína "a stabilitást szolgáló erő" a világban.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×