eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olaf Scholz, német pénzügyminiszter integet az SPD rendkívüli online kongresszusán Berlinben 2021. május 9-én, miután pártja őt jelölte kancellárnak a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Olaf Scholz hivatalból még Joe Bidenre fogad, de Berlin már Donald Trumppal riogat

Washingtonba utazott a német kancellár, Olaf Scholz pénteken a Fehér Házban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, akivel saját bevallása szerint bőven van miről tárgyalni, így mindenekelőtt Ukrajnáról, a Közel-Keletről és nem utolsósorban a NATO-n belüli együttműködésről.

Németország ma Európában a Biden-adminisztráció egyik legszorosabb szövetségese. A Scholz-kormány cseppet sem csinál titkot abból, hogy az elnöki tisztségért való rivalizálásban a valószínű és esélyes kihívóval, a korábbi elnökkel, Donald Trumppal szemben a hivatalban lévő Joe Bidennek szurkol. Ennek megítélésében szinte teljes a konszenzus a német kormánypártok, illetve az ellenzék vezető ereje, a CDU/CSU pártszövetség között, amely ugyanakkor nagy esélyes arra, hogy a jövő őszi választások eredményeként négy év után ismét hatalomra kerüljön.

Közvetlenül elutazása előtt a német kancellár minden kétséget kizáróan megerősítette, hogy Bidennek szurkol. Egy potsdami fórumon óvott a Trump-győzelmet valószínűsítő "elsietett előrejelzésektől".

"Nem gondolom, hogy úgy kellene viselkednünk, mintha Donald Trump diadalát biztosra vennénk"

– hangoztatta Scholz, aki a hallgatóság előtt Biden "érdemeit" emelte ki. Joe Biden az az elnök, aki rendkívül sokat tett az amerikai társadalom összetartásáért – jelentette ki a német kancellár.

A Die Zeit című lap beszámolója szerint a kancellár a NATO-n belüli együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Scholz szerint az erős Európa egyben Németország legfontosabb nemzeti érdeke is. Ugyanakkor – mint fogalmazott – az európai államoknak, de Dél-Koreának, Japánnak, Kanadának vagy Ausztráliának is emlékeznie kell arra, hogy demokráciákként közös értékeik vannak. A kancellár az újság szerint arra utalt, hogy Donald Trump hivatali ideje alatt olykor egyenlőségjelet tett a demokráciák és a diktatúrák között.

Kormányforrások szerint a kancellár mindenekelőtt az Ukrajna elleni orosz háborúról, valamint a jelenlegi közel-keleti konfliktusról kíván tárgyalásokat folytatni Biden elnökkel. Közös sajtókonferenciát ugyanakkor nem terveznek. Ezenkívül a kancellár találkozik az amerikai szenátus és a képviselőház vezető képviselőivel, valamint az amerikai védelempolitika legfontosabb személyiségeivel is.

A Biden-kormány mindeddig az Oroszország elleni háborúban Ukrajna a legfőbb támogatója, ugyanakkor a republikánusok hónapok óta akadályozzák, hogy a kormány további, 61 milliárd dolláros katonai segélyt nyújtson az orosz agresszió sújtotta országnak.

Az ezzel kapcsolatos legfrissebb szenátusi döntést élesen bírálták Olaf Scholz pártja, a szociáldemokrata SPD, illetve az ellenzéki konzervatív CDU vezető politikusai. A Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Michael Roth szerint az Ukrajnának tervezett újabb támogatások akadályozása "ízelítő" arra, hogy milyen fenyegetést jelentene, ha Donald Trump novemberben ismét a Fehér Ház ura lenne.

A t-online hírportálnak nyilatkozva Roth úgy vélekedett, hogy Trump győzelme esetén Európa biztonsága "egyik napról a másikra" nem lenne szavatolható, "a szabad és független Ukrajnát pedig hatalmas veszély fenyegetné".

Hasonlóan fogalmazott a nagyobbik keresztény párt, a CDU vezető kelpolitikusa is. "Fel kell ébrednünk végre, és készülnünk kell Donald Trump lehetséges elnökségére" – hangsúlyozta Norbert Röttgen. Ebből kiindulva mostantól elsősorban saját biztonságunkat kell jelentős mértékben erősítenünk – tette hozzá a a konzervatív politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×