eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rendőrök a párizsi Eiffel-toronynál 2019. december 30-án. Christophe Castaner francia belügyminiszter felkereste a francia főváros jelképét őrző rendőri egységet ezen a napon és az újévi biztonsági előkészületekről tárgyalt velük.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Sayfo Omar az új francia bevándorlási törvényről: ez nem áttörés

Franciaországban Emmanuel Macron elnök aláírta az új bevándorlási törvényt, amelyet korábban jelentősen módosított az alkotmánytanács. Sayfo Omart, a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

A francia alkotmánytanács az új bevándorlási törvény javaslatainak mintegy harmadát – 86-ból 32-t – érvénytelenített. Sayfo Omar elmondás alapján a testület szűrőjén a valóban szigorítást jelentő részek nem mentek át, köztük például, hogy az évente érkező bevándorlók felső határa megszabható lett volna. A macroni javaslat értelmében a Nemzetgyűlés minden évben szabott volna egy kvótát, de ez a jövőben nem fog megtörténni, és korlátlanul érkezhetnek Franciaországba a gazdasági bevándorlók.

További fontos javaslat és változás lett volna az úgynevezett „ius sol”-nak az eltörlése, ami értelmében a külföldi szülőktől született gyermekek csak 16-18 éves korukban kérvényezhették volna a francia állampolgárságot – bizonyos feltételek teljesülése mellett –, automatikusan nem kapták volna meg, még ha Franciaországban is látják meg a napvilágot.

Szintén nem ment át a jogellenes tartózkodásnak a bűntetté nyilvánítása; a javaslat értelmében 3750 eurós pénzbírsággal lehetett volna sújtani azt, aki jogosulatlanul tartózkodik Franciaországban. Bár zöld utat kapott például a külföldi bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépés – és könnyebb kitoloncolásuk –,

„az érdemi áttörés még nagyon távoli”

– fogalmazott a vezető kutató, megismételve: számos egyéb szigorítás szerepelt a javaslatok között, amelyek megnehezítették volna azok életét, akik illegálisan próbálnak bejutni Franciaországba.

Feltételezése szerint a republikánus képviselők – akik nevéhez kötődik jellemzően a szigorúbb és most elkaszált passzusok nagy része – különböző törvénymódosítások által próbálják meg majd az elkövetkező időszakban keresztülverni a szigorításokat. Minden bizonnyal nagy viták következnek, hiszen közelednek az EP-választások, Franciaországban pedig a politikai és társadalmi hagyományoknak megfelelően a külpolitika mindig belpolitikai kérdéssé válik – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vajon a szigorúbb migrációs politikának, vagy annak, ami lett belőle az alkotmánytanács döntése nyomán, van-e nagyobb társadalmi támogatottsága, Sayfo Omar kifejtette: a törvényjavaslatok két részre oszthatók, a nagyobb részt, ami lényegében átment, az Emmanuel Macron tömbjéhez köthető javaslatok teszik ki, de lényegi áttörést nem jelentenek a migrációs politikában. A másik részt, amit elkaszáltak, a republikánusok terjesztették be – hosszas viták után. (A törvénytervezet normakontrollját amúgy maga Macron kérte, megnyugtatandó centralista tömbjének bal szárnyát.)

A francia társadalom politikai alapon megosztott: a törvényjavaslatot az elnökhöz kötődő centralisták, a republikánusok és a Nemzeti Front is hasonló arányban, 60 százalék körül támogatják. Utóbbiak esetében a fennmaradó 40 százalék azért nem, mert túl puhának érzi. A baloldali tömörüléseknél viszont épp fordított a helyzet, jellemzően csak 35-40 százalék a szavazóknak az, aki a szigorítás pártján van.

„Itt egy hangos kisebbségről van szó, egy olyan kisebbségről, amelynek a hangja a sajtóban sokkal inkább visszhangzik, mint a csendes többségé”

– jegyezte meg a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×