eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lipcse, 2014. november 6.Vasúti szerelvény áll a lipcsei pályaudvaron 2014. november 6-án, a négynapos német vasutassztrájk első napján. A vasutasok béremelést, a heti munkaidő kétórás csökkentését és az ágazati tarifaszerződés megkötését követelik.(MTI/EPA/Peter Endig)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Endig

A német mozdonyvezetők már a sztrájk meghosszabbításával fenyegetnek

Továbbra sincs egyezség a Deutsche Bahn és a szerda óta a munkát megtagadó mozdonyvezetők között, ráadásul nem is közelednek az álláspontok. A sztrájk elvileg hétfőig tart, már ez is rekord, de most újabb tiltakozást helyezett kilátásba a szakszervezet vezetője.

Töretlen a német mozdonyvezetők eltökéltsége, és az előzetes tervek szerint hétfő estig folytatják a sztrájkot. Noha több politikus szólított fel a személy- és teherszállítást országosan szinte teljes mértékben megbénító sztrájk beszüntetésére, a mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) elnöke azt állítja, hogy a lakosság többsége minden kényelmetlenség ellenére a sztrájkolók mellett van.

Claus Weselsky nem zárta ki a munkabeszüntetés későbbi folytatását sem. Hangsúlyozta, hogy a munkabeszüntetés egyelőre hétfő estig tart, "azután majd meglátjuk, hogy mi lesz". Hozzátette, hogy

amennyiben a vasút nem módosítja eddigi álláspontját, a szakszervezet ismét sztrájkolni fog.

A hónapok óta tartó munkaügyi vitában a szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható, és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát. Ajánlatot tett továbbá 4,8 százalékos béremelésre augusztustól és egy további 5 százalékosra 2025 áprilisától.

Az álláspontok azóta sem közeledtek, és semmifajta békítési, illetve közvetítési kísérlet nem járt eredménnyel.

Noha a lakosság többsége a szakszervezeti elnök szerint rokonszenvez a sztrájkolókkal, egyre több politikus – pártállástól függetlenül – közvetve a mozdonyvezetők ellen foglalt állást. A legélesebben a szabad demokrata közlekedési miniszter, Volker Wissing fogalmazott, a sztrájkot "destruktívnak" nevezve. Friedrich Merz, a konzervatív CDU elnöke pedig – nem egyedül – közvetve a "mérsékletesség jegyében" a sztrájkjog módosítása mellett kardoskodott. Olaf Scholz kancellár azonban ezt elutasította.

A szakszervezeti elnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a GDL rendkívüli gazdasági károkat okoz a munkabeszüntetéssel.

Szerinte a Deutsche Bahn fekelős károkért. A szakszervezeti vezető bírálta a sztrájkjog szigorítására irányuló felhívásokat is. "Arcátlanság korlátozni a dolgozók jogait azért, mert kedvezőbb munkaidőért és magasabb bérért küzdenek" – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy semmilyen engedményre nem hajlandók, ha a sztrájkjogról van szó.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×