eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Dina Boluarte perui elnök sajtótájékoztatót tart Limában 2023. január 24-én. Az államfő politikai tűzszünet elfogadására szólította fel a tiltakozókat. A tüntetések sorozata decemberben kezdődött, miután Pedro Castillo akkori elnököt leváltották. A zavargásokban eddig több mint 50 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar

Súlyos atrocitás érte Peru elnökét – videó

Két nő rátámadott Dina Boluartéra egy hivatalos rendezvényen szombaton az andoki Ayacucho városában, ahol 2022 decemberében tíz ember halt meg a kormány elleni tüntetések során.

A támadás akkor történt, amikor Boluarte asszony egy út alapkőletételén vett részt a fővárostól, Limától mintegy 570 kilométerre délkeletre fekvő városban.

Az államfő éppen Ayacucho tartományi kormányzójával, Wilfredo Oscorimával találkozott, amikor a televíziós felvételek szerint a találkozó helyszínéül szolgáló emelvényre a két támadó felmászott, és egyikük megragadta az elnök haját.

„Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?”

– kiabálta az egyik támadó, akit a hatóságok őrizetbe vettek.

A nő azzal vádolta Boluartét, hogy ő a felelős férje haláláért, akit a 2022. december 15-én Ayacuchóban tartott tüntetések során megöltek.

A miniszteri kabinet vezetője, Alberto Otarola az X közösségi oldalon elítélte a „rendkívül súlyos” támadást, amely „veszélyeztette az államfő biztonságát”.

Az elnök először érkezett Ayacuchóba azóta, hogy az ellene országszerte szervezett tüntetésekben mintegy ötvenen meghaltak. A halálos áldozatok közül húszat az állami erők öltek meg az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága szerint.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×