eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Csak most derült ki, hogy nem találnak egy radioaktív anyaggal teli konténert az oroszok

Furcsa körülmények között lába kelt egy céziumot tartalmazó konténernek Szibériában. Akik nem hisznek a kutató vállalat közleményének, feketepiaci értékesítést sejtenek a háttérben. A radioaktív anyag bombákhoz is használható.

Egy egész konténernyi radioaktív cézium-137-et veszítettek el egy orosz geológiai vállalat alkalmazottjai Szibériában – számolt be róla a Korrespondent orosz hírportál, amit a VG szemlézett.

Az eset az Irkutszki területen történt, hírek szerint a geológusok a kutatási helyszínre utazás közben veszítették el a rendkívül veszélyes anyagot. A helyszínen jelenleg két kutatócsoport is dolgozik.

A radioaktív anyagot tartalmazó konténer eltűnésének körülményei egyelőre nem ismertek, a vállalat közleményében a rossz időjárást okolják az esetért. A kutatók január 12-én utaztak a geofizikai kísérletek helyszínére, de útközben hóviharba kerültek. A vihar során elvesztették az autóhoz rögzített védőkonténert, de a cézium-137 eltűnését csupán akkor fedezték fel, amikor megérkeztek a helyszínre.

A cézium-137-et a tudósok geofizikai kútfelméréseknél használják. A vállalat szerint amíg az anyag a tartályban van, és a konténer nem sérült meg, addig nincs veszély. Bár a konténernek január 12-én veszett nyoma, eltűnéséről csak január 16-án adtak ki közleményt, amikorra világossá vált számukra, hogy a veszélyes csomagot nem tudják megtalálni.

A cég a becsületes megtalálónak 200 ezer rubelt (mintegy 795 ezer forint) ajánlott.

Az Ukrajnával háborúban álló Oroszországban nem mindenki hiszi el a konténer elvesztésének történetét. A közösségi oldalakon olyan teóriák is szárnyra kaptak, melyek szerint vagy a geológusok, vagy a vállalat eladta valakinek a konténert. A kommentekben többek között olyanokkal is viccelődnek, hogy valahol piszkos bomba felhasználásával terrortámadásra lehet számítani – olvasható.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×