eur:
389.27
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a magyar uniós elnökség legfőbb cselekvési fókuszairól beszélt

Bécsben tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter: az EU soros elnökségére való felkészülés jegyében megkezdődtek a konzultációk azért, hogy a magyar uniós elnökség a kormány számára legfontosabb célkitűzések tekintetében sikeres legyen.

Ausztria támogatására nagy mértékben számíthat Budapest két fontos EU-elnökségi célkitűzésében:

  • az illegális migrációval szembeni küzdelem sikeressé tételében és
  • az unió bővítésének gyorsításában a Nyugat-Balkán irányába.

Mindkettő elősegíti majd Magyarország biztonsági helyzetének javítását - mondta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy Ausztria is azon uniós országok közé tartozik, amelyek fellépnek az illegális migrációval szemben.

"Brüsszelben éles politikai váltásra van szükség a magyar álláspont szerint annak érdekében, hogy az unió ne vonzza, hanem megállítsa az illegális migránsokat" - hangsúlyozta a tárcavezető. Rámutatott: a nemzetközi jog szerint a menekült az első biztonságos országban kell beadja menekültkérelmét. Magyarország például az ukránok számára első biztonságos ország, de a délről, a nyugat-balkáni migrációs útvonalról érkezőknek nincs joguk bejönni Magyarországra és az EU-ba, hiszen biztonságos ország(ok)on haladnak keresztül. Szerbia, Észak-Macedónia, Görögország is biztonságos ország, ahogy Törökország is.

"Azt szeretnénk elérni, hogy az EU senkit ne kényszeríthessen arra, hogy a nemzetközi joggal ellentétesen bárkit a saját akaratán kívül be kelljen fogadnia.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy csak mi magyarok dönthetünk arról, ki jöhet be az országba és hogy itt kivel élünk együtt" - közölte a tárcavezető.

Megjegyezte: az afrikai kontinens lélekszáma gyorsan nő, és Európának szerinte nem az ide érkezésben kell segítenie az afrikaiakat, hanem beruházásokkal, fejlesztésekkel, a felsőoktatás fejlesztésével, képzésekkel a növekvő lakosság megtartásában kell támogatnia a kontinens országait. Magyarország ezt meg is teszi: dollártízmilliókkal támogatja különböző programok által az afrikai országokat.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy a nyugat-balkáni országok adhatnak új lendületet, energiát és inspirációt az EU-nak, ezért az EU-nak nagyobb szüksége van ezekre az országokra, mint fordítva.

"Szeretnénk, ha az uniós elnökségünk alatt minél több nyugat-balkáni országot hozzá tudnánk segíteni ahhoz, hogy újabb és újabb tárgyalási fejezeteket nyissanak meg"

- mondta Szijjártó Péter a folyamat gyorsításáról.

A megbeszéléseken szó volt

  • energetikai témákról, amelyeket a politikus nem részletezett, csak közölte, hogy Bécs megbízható partnere Budapestnek, és az éves magyar földgázfogyasztás több mint 20 százaléka (2,2 milliárd köbméter 2023-ban) Ausztriából érkezik.
  • Ausztria küzdelméről az ENSZ Biztonsági Tanácsába való jutásért 2027-28-as időszakra, amit a kormány továbbra is támogat, mert az osztrák racionális hozzáállásra a globális válságok kezelésében New Yorkban is szükség van.
  • az osztrák cégekkel való gazdasági együttműködésről, amelyet fenn kíván tartani a kormány.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×