eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Silhouettes of a soldiers with Italian flag on sunset background. Armed Forces of Italy. EPS10 vector
Nyitókép: e-crow/Getty Images

Közös uniós hadsereget vizionál Antonio Tajani

Olaszország szerint közös európai uniós hadsereget kellene felállítani, ami részt vehetne a békefenntartásban és a konfliktusok megelőzésében. Az ötletre máris érkezett a borítékolható válasz Londonból és Moszkvából is.

Itt a dolog, amiben a britek és az oroszok egyetértenek – annak ellenére, hogy szemben állnak egymással az ukrajnai háborúban: nem tetszik nekik az európai uniós hadsereg ötlete.

A már korábban is terítékre került témát ezúttal Antonio Tajani, olasz védelmi miniszter melegítette fel.

A Forza Italia párt vezére szerint erre van szükség, ha „hatékony európai külpolitikát” akar létrehozni a klub.

„Ha békefenntartók akarunk lenni a világban, akkor szükségünk van egy európai hadseregre. Ez az alapvető feltétele az eredményes európai külpolitikának” – mondta egy vasárnapi lapinterjúban.

Továbbmenve azt fejtegette, hogy a világon „befolyásos játékosok” – az Egyesült Államok, Kína, India Oroszország – léteznek és hogy „az olasz, német francia szlovén (és más) polgárokat csak egy már létező dolog, az Európai Unió tudja megvédeni.

Az európai térségben – bár némely, az amerikai külpolitikától önállósodni akaró európai vezető felvetni – jobbára a NATO és annak kiterjesztése merül fel, amikor szóba kerül a védelem kérdése.

Az Unióból kilépett britek brexit-párti kemény-magjának egyik szócsöve, a Daily Express című lap „gyűlölt EU-s összeesküvésnek” nevezte „a megrettent olasz képviselő követelését”.

Érdekes módon az Express „bátor lépésnek” nevezi az ötletet, „amely bizonyosan megváltoztatná az EU globális diplomáciai és biztonsági szerepét”. Viszont hozzáteszi: még az európai kontinensen sem sikerült elég támogatást szerezni az ötlethez.

Lengyelország és a balti államok például lelkes atlantisták és a NATO-t tekintik a védelem kulcsának (bár Tajani szavaiból úgy tűnik, ő a nemzetközi és nem feltétlenül európai konfliktusok megelőzésére vetette fel az EU-hadsereg ötletét).

A brit lap idézi Geoffrey Van Orden nyugalmazott brit dandártábornokot, az Európai Parlament egykori Konzervatív frakciójának vezetőjét.

„Képzeljék el, mi történt volna Ukrajnával, ha az EU-ra hagyták volna a dolgot, miközben a franciák és a németek kétértelmű kapcsolatokat tartanak fenn Moszkvával, Nagy-Britannia és olyan frontországok, mint a Cseh Köztársaság és Lengyelország mutatott példát azzal, hogy nagyon szükséges katonai segélyt adott Ukrajnának” – mondta.

Érdekes módon, Moszkvában, Marija Zaharova külügyi szóvivő is hosszasan foglalkozott az Európai Uniós hadsereg ötletével, és a britekhez hasonlóan neki sem tetszett. Bár ő úgy próbálta beállítani, hogy az Egyesült Államok még így is befolyásolni tudná az európai haderőt. Az EU-nak tudatában kéne lenni, hogy milyen üzemanyag működtetné a harci járműveiket és repülőiket. „Aztán jönne Biden amerikai elnök és közölné: megemeli az üzemanyag-árakat, ha az európaiak nem támadnak meg kijelölt célpontokat” – spekulált az orosz külügyi illetékes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×