eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Euró-százmilliók érkeztek a magyar kormány számlájára

Az Európai Bizottság január 2-án átutalta a korábban blokkolt 2021–2027-es kohéziós források első részét, 445 millió eurót. Ezzel elindulhat az új fejlesztési időszak operatív programjainak uniós refinanszírozása.

A fejlesztési programok megvalósítását a kormány már 2021-ben megkezdte, a költségeket eddig hazai forrásból előlegezte meg. Közel 9300 darab támogatási szerződés került megkötésre mintegy 1600 milliárd forint értékben a terület- és településfejlesztési, a digitális, a közlekedés- és gazdaságfejlesztési programokban, a kifizetett támogatások összege pedig meghaladja az 1200 milliárd forintot – olvasható a kormany.hu-n.

A források kifizetése elől tavaly decemberben hárult el jelentős akadály, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó vállalások teljesítését elismerte az Európai Bizottság. Ezzel elérhetővé vált mintegy 10 milliárd euró kohéziós forrás Magyarország számára.

A ma érkezett forrásokon kívül Magyarország 2023. december 29-én kapta meg a Helyreállítási Terv (RRF) elfogadott módosításával felvett 3,9 milliárd eurós hitel előlegét, mintegy 780 millió eurót. A REPowerEU csomag részeként megérkezett összeg Magyarország energetikai megújítását és a zöld energiafelhasználás további elterjesztését támogatja.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×