eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Szilveszterezők petárdáznak a belvárosi Vörösmarty téren 2012. december 31-én éjjel.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nagyon aggódnak a szilveszter miatt a német hatóságok, a tavalyinál is nagyobb baj lehet

Kísért a tavalyi szilveszter éjszaka szelleme, elsősorban a tűzoltók és a rendőrök ellen végrehajtott támadások keserű emléke Németországban. Nancy Faeser belügyminiszter attól tart, hogy az újév köszöntésére rányomhatja bélyegét a közel-keleti konfliktus is. Aggódik amiatt, hogy az ünneplés Izrael-ellenes, palesztinbarát, antiszemita indíttatású tüntetésekbe csaphat át.

Egy évvel ezelőtt szilveszter éjszaka szerte az országban csaknem háromszáz, mindenekelőtt a rendőrök és a tűzoltók ellen végrehajtott támadásra került sor.

Azokat Berlinben és az ország több más városában, többnyire német és külföldi fiatalok hajtották végre.

A petárdákkal és a tűzijátékokhoz használt robbanószerekkel való támadások fő helyszíne az önálló tartománynak számító főváros volt, de hasonló atrocitások helyszíne volt szinte valamennyi tartomány.

Egyedül Berlinben csaknem 150 személyt vettek őrizetbe, köztük német fiatalokat, továbbá 18 különböző nemzetiségű külföldit.

A tavalyi események megismétlődésének, sőt eszkalálódásának veszélyére figyelmeztetett a német belügyminiszter.

"Aggódom, hogy szilveszter éjszaka ismét vak dühöt és értelmetlen erőszakot kell tapasztalnunk egyes városokban rendőrök, tűzoltók vagy épp mentők ellen" - fogalmazott Nancy Faeser.

Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a zavargások keveredhetnek a radikalizálódott palesztinok, illetve palaszintbarát tüntetők Izrael-ellenes zavargásaival.

A miniszter utalt arra, hogy az egyes tartományok, illetve a helyi rendőri szervek a többi között kockázatértékelésekkel, illetve az egységek megerősítésével készülnek minderre. Mindenkit arra szólított fel, hogy békésen ünnepelje az újévet, és szálljon szembe az erőszakkal.

A berlin-brandenburgi tűzoltóság vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök és a tűzoltók közös fellépésére van szükség, különös tekintettel azokra a területekre, ahol az előzetes feltételezések szerint nagyobb a veszély.

A belügyminiszterhez hasonlóan a tűzoltóság is attól tart, hogy a tavalyi eseményekhez képest az erőszakos cselekmények eszkalálódásával kell számolni. Az elmúlt néhány hét főként berlini eseményei, az antiszemita indíttatású, palesztinbarát tüntetések megerősítik ezt az aggodalmat - jelentette ki.

Értesülések szerint intenzíven folyik a rendőrség és a tűzoltóság tevékenységének összehangolása. A felkészülésben rész vesznek a mentőszolgálatok is, szem előtt tartva a rendfenntartó hatóságok elleni támadások esélyét.

A német rendőrszakszervezet szerint a rendőri egységek egyértelmű megbízatással rendelkeznek a zavargások megelőzésére és az esetleges beavatkozásra.

Riasztották a titkosszolgálatokat, illetve az állambiztonsági hatóságokat is, amelyek a maguk eszközeivel szintén "készülnek az évfordulóra".

Egyes értesülések szerint felmerült különböző pirotechnikai eszközök használatának titása is, de ezzel kapcsolatban konkrét intézkedés nem történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×