eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
NARRABRI, AUSTRALIA - DECEMBER 09: Smoke and flame rise after lightning strikes caused various fires in the Narrabri region, Australia on December 09, 2023. (Photo by Jen Osborne/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Jen Osborne/Anadolu via Getty Images

Szélsőséges tűzveszély és pokoli hőhullám Ausztráliában

Ausztrália nagy részén szombaton hőhullám tombolt, a meteorológiai szolgálat bozóttüzekre vonatkozó figyelmeztetést adott ki több államban.

Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában szombaton több mint 50 helyen keletkezett tűz. Számos területen, köztük Sydneyben is teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben – közölte az állam tűzoltósága.

A hivatal az X közösségi oldalon közölte, hogy több mint 700 tűzoltót vetettek be a tüzek oltására a „kiterjedt magas és szélsőséges tűzveszély” közepette.

Hőségriadó és tűzriadó volt érvényben Nyugat-Ausztrália és az Északi Terület egyes részein is, míg Dél-Ausztráliában hőségriadót jósoltak, de tűzriadót nem adtak ki a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint.

NEWCASTLE, AUSTRALIA - DECEMBER 14: NSW Rural Fire Service firefighter attempt to extinguish a bush fire at West Wallsend on December 14, 2023 in Newcastle, Australia. Several fast-moving bushfires prompted evacuations and warnings in Newcastle and the Hunter Valley, a worrying signal for a potentially devastating wildfire season to come. (Photo by Roni Bintang/Getty Images)
Newcastle, Ausztrália, 2023. december 14. (Photo by Roni Bintang/Getty Images)

A forró időjárás megnöveli a bozóttüzek kockázatát az El Nino éghajlati jelenség közepette, amely jellemzően szélsőséges eseményekkel, például erdőtüzekkel, ciklonokkal és aszályokkal jár együtt.

A távoli Nyugat-Ausztráliában található Fitzroy Crossing városában szombatra 46 Celsius-fokos maximumhőmérsékletet várnak, ami az előrejelzések szerint több mint öt fokkal meghaladja a decemberi átlagos maximumot.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor 38,8 Celsius-fok volt ott.

A hatóságok magas kockázatú bozóttűzszezonra figyelmeztettek az idei ausztrál nyáron, miután a 2019-2020-as „fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el és 33 ember halálát okozták.

A történtekkel párhuzamosan a kontinensnyi ország északkeleti részén fekvő Queensland államban a Jasper nevű trópusi ciklon, amely a területen a héten tombolt, az előrejelzések szerint további heves esőzéseket és lehetséges áradásokat hoz majd a Korall-tenger partján fekvő Cairns város térségében.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×