eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Izraeli RSA-3-002 Jericho rakéta, amely nukleáris robbanófejjel is felszerelhet. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Izraeli atomfegyvereket is veszélyeztetett a Hamász rakétacsapása

Az október 7-i terrortámadás idején a Hamász rakétát lőtt ki arra az izraeli támaszpontra, ahova az atomtöltettel felszerelhető rakétákat telepítették.

A rakéta eltalálta azt az izraeli katonai bázist is, ahol a szakértők szerint a zsidó állam atomfegyverek hordozására alkalmas rakétákat tárol - írja a vg.hu a The New York Times értesüléseire hivatkozva.

Bár a rakéta nem ért el közvetlen találatot, az általa okozott tűz elérte a rakéták raktárait és más érzékeny területeket is a Sdot Micha nevet viselő támaszponton. A zsidó állam ugyan sosem ismerte el, hogy rendelkezik atomfegyverekkel, ám izraeli és amerikai források is megszellőztették már: az ország legalább néhány atomtöltetet birtokol.

A portál azt is megírta, hogy

a nukleáris robbanófejeket valószínűleg egy másik támaszponton tárolják, így a Hamász rakétái nukleáris kockázatot nem hordoztak.

A Sdot Micha elleni támadás az első, amikor palesztin fegyveresek egy olyan izraeli támaszpontot vettek célba, ahol a feltételezések szerint atomfegyverek lehetnek. Azt ugyanakkor nem tudni, vajon a célpont kiválasztásakor ez mennyire volt fontos szempont. Elképzelhető, a támaszpont katonai volta elegendő volt ahhoz, hogy a célkeresztbe kerüljön.

Azonban az egyik legérzékenyebb izraeli katonai célpont elleni csapás jól érzékelteti az október 7-i támadás előkészítésébe fektetett munkát. A rakéta által okozott tűz nagyjából 160 ezer négyzetmétert perzselhetett fel, ám a fegyverek és más felszerelések a bázison biztonságban maradtak a műholdfelvételek szerint. Ráadásul a Jericho rakétákat feltehetően mélyen a föld alatt tárolják.

Az atomtámaszpont elleni támadás ritkaságnak számít, a University of Maryland adatbázisa szerint világszerte eddig öt hasonló akcióról tudunk. Ugyanakkor a valós szám ennél lehet magasabb is az atomfegyverekkel kapcsolatos titoktartás miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×