eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Német válság: 720 milliárd forintnyi eurót költenek karácsonyi ajándékra

Nem volt könnyű az idei esztendő a németek számára sem, egy friss felmérés szerint többségük ennek ellenére nem a karácsonyi ajándékokon akar takarékoskodni. Az alacsonyabb jövedelműek azonban visszafogottabbak, de ők is inkább az élelmiszereken spórolnának.

Nem csökken az ajándékozási kedv Németországban annak ellenére sem, hogy az elmúlt hetek költségvetési vitái, a szociális kiadásokat is érintő, már beharangozott takarékossági intézkedések nyomán a kilátások nem épp rózsásak. A jelek szerint azonban a többség nem hagyja, hogy mindez elrontsa az ünnep hangulatát, amelynek természetes része az ajándékozás is.

Erről tanúskodik az a felmérés, amelyet egy tekintélyes fogyasztáskutató intézet végzett. Az adatokból kitűnt, hogy

304 euró (mintegy 115 ezer forint) az az összeg, amit az ajándékozók átlagosan el akarnak költeni.

Ez valamivel több, mint a 2022-ben egy személy által átlagosan karácsonyi ajándékokra költött 299 euró, de kevesebb, mint a megelőző két évben, 2021-ben, illetve 2020-ban ajándékokra fordított 320 euró.

Természetes, hogy a gyermekes családok az átlagnál jóval bőkezűbbek, mint ahogy azok a fogyasztók is, akik legalább 3000 eurós nettó jövedelemmel rendelkeznek. Az alacsony nettó jövedelmű háztartások háromnegyede ugyanakkor nem is annyira az ajándékokon, mint inkább a karácsonyi élelmiszer-vásárlásokon akar spórolni.

Az intézet szerint a megkérdezettek csaknem 70 százaléka vallotta azt, hogy az infláció és a gazdasági bizonytalanság ellenére a karácsonyi ajándékokat illetően nem akar kompromisszumot" kötni. 44 százalékuk az ajándékozásnál a tavalyival megegyező költségvetéssel tervez, míg 25 százalékuk ennél magasabbra emeli a kiadási lécet. A válaszadók 31 százaléka ugyanakkor a visszafogottság mellett tette le a garast, míg 13 százalék válaszolta azt, hogy nem kíván ajándékozni.

A kutatók szerint a karácsonyi üzletág képviselői idén 18,1 milliárd eurós forgalomra számítanak.

Ami pedig a konkrét ajándékokat illeti, továbbra is az élelmiszerek, a ruházati cikkek, a különböző divatkellékek, valamint a cipők a legkedveltebbek. Külön érdekesség, hogy a játékok az eddigi negyedik helyről a hatodikra csúsztak vissza. Ismét gyakoribb a készpénz ajándékozása, miközben növekszik a bevásárlásokra, éttermi fogyasztásra, valamint utazásokra fordítandó utalványok népszerűsége is. Ez utóbbiakat a kutatók szerint egyre szívesebben ajándékoznak, de ajándékként örömmel fogadnak is.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×