eur:
389.77
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A berlini Breitscheidplatz karácsonyi vásárában elkövetett terrortámadás áldozatairól emlékeznek meg a helyszínen a tömeggyilkosság hatodik évfordulóján, 2022. december 19-én. A teherautóval a vásárlók közé hajtó terrorista tizenkét embert megölt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Iszlamista terrortámadást tervezett két fiatal – célkeresztben a karácsonyi vásárok

Megerősítette a német rendőrség, hogy egy leverkuseni karácsonyi vásár ellen tervezett iszlamista indíttatású merényletet az a két fiatal, akit korábban vettek őrizetbe.

A karácsonyi vásárok elleni terrortámadások veszélyére figyelmeztetett Nancy Faeser belügyminiszter, őt megelőzően pedig a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal is. A hatóságok megerősítették a karácsonyi vásárok védelmét.

A karácsonyi vásárok elleni merényletek az országban immár szomorú hagyománynak számítanak. Az elmúlt években Berlinben és az ország több városában is terrorcselekményt hajtottak végre, közülük néhány halálos áldozatokat is követelt.

A Hamász iszlamista palesztinbarát terrorszervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Németországban is egyre több az antiszemita, palesztinbarát incidens.

A belügyminiszter, az alkotmányvédelmi, valamint a szövetségi bűnügyi hivatal szerint ennek nyomán egyre nagyobb a terrortámadások veszélye is.

Ez utóbbit jelzi a két legutóbbi őrizetbe vétel is, amelyekről most újabb részletek láttak napvilágot. Mind a ZDF német közszolgálati médium, mind a Bild című lap megerősítette, hogy egy észak-rajna-vesztfáliai és egy brandenburgi fiatalt vettek őrizetbe. Mindkettőt azzal gyanúsítják, hogy Leverkusen városában egy karácsonyi vásár ellen terveztek terrortámadást.

Egy 15, illetve egy 16 éves, Afganisztánból bevándorolt fiatalról van szó. A hatóságok szerint robbantásos merényletet akartak végrehajtani, az állítólag a jövő hétre tervezték.

Egyikük a Telegram közösségi hálózaton terjedő videóban "szent háborúra" szólított fel a Nyugat ellen, és németországi támadásokat helyezett kilátásba.

A gyanúsítottakat a Hamász és az Iszlám Állam terrorszervezet híveinek tekintik.

Miután Nancy Faeser belügyminiszter napokkal ezelőtt hivatalosan is betiltotta Németországban a Hamászt, valamint a Samidoun palesztin szervezetet, mindkét fiatal, illetve feltételezett támogatóik lakásán házkutatást tartottak.

2016 decemberében a berlini Breitscheideplatzon lévő karácsonyi vásár ellen hajtott végre terrortámadást egy iszlamista terrorista. Egy eltérített teherautóval hatolt be az ottani vásárba. A terrorcselekmény következtében tizenhárman haltak meg, és megközelítette az ötvenet a sebesültek száma.

Értesülések szerint az illetékes német hatóságokat külföldről tájékoztatták a most készülő merénylet tervéről. Az elmúlt két hétben a német hatóságok több tartományban tartottak razziákat iszlamisták, illetve feltételezett radikális iszlám központok ellen. Számos ingatlant kutattak át antiszemita és Izrael-ellenes uszítás gyanújával.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×