eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A berlini Breitscheidplatz karácsonyi vásárában elkövetett terrortámadás áldozatairól emlékeznek meg a helyszínen a tömeggyilkosság hatodik évfordulóján, 2022. december 19-én. A teherautóval a vásárlók közé hajtó terrorista tizenkét embert megölt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Iszlamista terrortámadást tervezett két fiatal – célkeresztben a karácsonyi vásárok

Megerősítette a német rendőrség, hogy egy leverkuseni karácsonyi vásár ellen tervezett iszlamista indíttatású merényletet az a két fiatal, akit korábban vettek őrizetbe.

A karácsonyi vásárok elleni terrortámadások veszélyére figyelmeztetett Nancy Faeser belügyminiszter, őt megelőzően pedig a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal is. A hatóságok megerősítették a karácsonyi vásárok védelmét.

A karácsonyi vásárok elleni merényletek az országban immár szomorú hagyománynak számítanak. Az elmúlt években Berlinben és az ország több városában is terrorcselekményt hajtottak végre, közülük néhány halálos áldozatokat is követelt.

A Hamász iszlamista palesztinbarát terrorszervezet Izrael elleni, október 7-i támadása óta Németországban is egyre több az antiszemita, palesztinbarát incidens.

A belügyminiszter, az alkotmányvédelmi, valamint a szövetségi bűnügyi hivatal szerint ennek nyomán egyre nagyobb a terrortámadások veszélye is.

Ez utóbbit jelzi a két legutóbbi őrizetbe vétel is, amelyekről most újabb részletek láttak napvilágot. Mind a ZDF német közszolgálati médium, mind a Bild című lap megerősítette, hogy egy észak-rajna-vesztfáliai és egy brandenburgi fiatalt vettek őrizetbe. Mindkettőt azzal gyanúsítják, hogy Leverkusen városában egy karácsonyi vásár ellen terveztek terrortámadást.

Egy 15, illetve egy 16 éves, Afganisztánból bevándorolt fiatalról van szó. A hatóságok szerint robbantásos merényletet akartak végrehajtani, az állítólag a jövő hétre tervezték.

Egyikük a Telegram közösségi hálózaton terjedő videóban "szent háborúra" szólított fel a Nyugat ellen, és németországi támadásokat helyezett kilátásba.

A gyanúsítottakat a Hamász és az Iszlám Állam terrorszervezet híveinek tekintik.

Miután Nancy Faeser belügyminiszter napokkal ezelőtt hivatalosan is betiltotta Németországban a Hamászt, valamint a Samidoun palesztin szervezetet, mindkét fiatal, illetve feltételezett támogatóik lakásán házkutatást tartottak.

2016 decemberében a berlini Breitscheideplatzon lévő karácsonyi vásár ellen hajtott végre terrortámadást egy iszlamista terrorista. Egy eltérített teherautóval hatolt be az ottani vásárba. A terrorcselekmény következtében tizenhárman haltak meg, és megközelítette az ötvenet a sebesültek száma.

Értesülések szerint az illetékes német hatóságokat külföldről tájékoztatták a most készülő merénylet tervéről. Az elmúlt két hétben a német hatóságok több tartományban tartottak razziákat iszlamisták, illetve feltételezett radikális iszlám központok ellen. Számos ingatlant kutattak át antiszemita és Izrael-ellenes uszítás gyanújával.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Egyes becslések szerint 2027-re a teljes kapacitáson működő MI szerveregységek anni áramot fogyasztanak, mint Hollandia, és 15 átlagos méretű atomerőmű teljesítményének felel meg. Egyetlen kép generálásának áramfogyasztásából pedig fel lehetne tölteni egy mobiltelefont. A technológiai vállalatok titkolózása megnehezíti, hogy pontos képet kapjunk az igencsak energiaigényes MI-modellek valós fogyasztásáról, és arról, mekkora környezeti terhet jelent a működtetésük. A rendelkezésünkre álló adatok azonban azt sugallják, hogy a fejlesztőknek sürgősen lépniük kell, és fenntartható alternatívákat kell találniuk a jelenlegi működésre. Ebben egyrészt maga a mesterséges intelligencia, illetve a kisebb, hatékonyabb modellek is segíthetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×