eur:
390.18
usd:
365.64
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Köln, 2017. augusztus 8.Alulról világítják meg a Hohenzollern-híd szerkezetét a Kölni dóm tornyainak előterében az észak-rajna-vesztfáliai nagyvárosban 2017. augusztus 7-én. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Biztonságpolitikai szakértő: a német rendőrség jól felkészült a lehetséges terrorcselekményekre

A német rendőrség országszerte fokozott készültségben van a karácsonyi és szilveszteri rendezvényeken a terrorfenyegetettség miatt. Kis-Benedek József összegezte, mit kell tudni az óvintézkedésekről.

A német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor, és azt mondta, hogy a politikusok nem tudják megakadályozni a várható zűrzavart. Berlinben az elmúlt évtizedek legnagyobb szilveszteri rendőrségi akciójára kerül sor az év végén – tette hozzá a fővárosi rendőrkapitány.

„Figyelembe kell venni, hogy meglehetősen sok olyan radikális személy tartózkodik Németországban, akik az előző években érkeztek az országba, és mivel radikalizálódtak, elképzelhető, hogy terrorcselekményt hajtanak végre” – mondta az InfoRádióban Kis-Benedek József a német rendőrség felkészültségéről.

A biztonságpolitikai szakértő elmondása alapján jelenleg körülbelül 480 olyan személyt tart nyilván a német rendőrség, akiknél felmerülhet terrorcselekmény elkövetésének gyanúja. Mint jelezte, ezen nyilvántartott személyek fele szabadlábon van, mert nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy tettek is volna valamit.

Hozzátette:

igen nagy készenlét van jelenleg Németországban; ez azt jelenti, hogy a nyílt rendőri jelenlét mellett civil ruhás nyomozók is jelen vannak a rendezvényhelyszíneken.

Kis-Benedek József azt is megemlítette, hogy az eseményekhez azt is számításba kell venni, hogy az izraeli–gázai háború miatt újabb személyek radikalizálódhatnak, azaz akár a Hamászhoz, akár a Hezbollahhoz tartozók is merényletet kísérelhetnek meg. Ezen kívül az Iszlám Államtól is érkezett figyelmeztetés, miszerint szélsőségeseik több városban is terrorcselekményekre készülnek, ezekre a hatóságoknak fel kellett készülnie. Mint mondta, ismeretes például, hogy karácsony előtt teljesen lezárták a kölni dómot terrorfenyegetés miatt, ide a hívek csak istentiszteletkor, szigorú ellenőrzések mellett léphetnek be.

A karácsonyi vásárok kapcsán a szakértő elmondta, Németországban körülbelül 2500 ilyen ünnepi vásár van, ezekre külön figyelmet szentelnek a hatóságok. Ezekhez jönnek még a szilveszteri rendezvények, amik hasonlóan nagy tömegeket mozgatnak meg, és amiket szintén külön figyelnek.

Összességében az a szakértő véleménye, hogy a német rendőrség jól felkészült.

Kis-Benedek József Bécset és Madridot említette még, ahol a rendőrség komolyan készül az eshetőségekre. Hozzátette, hogy nagyon konkrét, egyértelmű jelzés nem érkezett készülő merénylettel kapcsolatban, ettől függetlenül egyetlen európai nagyváros rendőrsége sem engedheti meg magának, hogy ne legyen készenlétben, ne hozzanak szigorú óvintézkedéseket vagy ne kísérjék figyelemmel a radikalizálódott személyeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×