eur:
394.04
usd:
363.47
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: Haitham Imad

Újabb túszok elengedéséről tárgyal Izrael és a Hamász

A Hamász képviselői azt is közölték, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal meghosszabbított fegyvernyugvást.

A The Washington Post című amerikai újság beszámolója szerint a katari tárgyalásokon, ahol az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad vezetője és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője találkozott a katari közvetítőkkel, öt kategóriát állítottak fel az izraeli túszokról.

A jövőbeni megállapodásoknál külön kezelik az idősebb férfiakat, akiket már nem hívnak be tartalékos katonai szolgálatra, a katonai szolgálatuk közben elhurcolt nőket, a tartalékos katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, a rendes katonai szolgálatukat végző, elrabolt férfiakat, és azoknak a földi maradványait, akiknek a holttestét rabolták el vagy meghaltak a fogságban.

A jelentés szerint több mint száz olyan elhurcolt van még, akik ezen kategóriák valamelyikébe esnek.

Úgy tudni, a Hamász kész tárgyalni arról, hogy mind az öt kategóriából elengedjen túszokat. Viszont még nem árulta el feltételeit, hogy az egyes csoportokból naponta hány túszt engednének el, és cserébe hány, Izraelben fogva tartott palesztin elengedését kérik, illetve milyen humanitárius segélyt követelnek.

A palesztin szervezet a közvetítők útján azt közölte, hogy bizonyosan képes összeszedni az övezetben szétszórtan található túszokat, akik közül többeket az Iszlám Dzsihád, és helyi klánok tartanak fogva.

A katari négyoldalú titkosszolgálati csúcstalálkozón Izraelt a Moszad vezetője, Dedi Barnea képviselte. Mellette a CIA vezetője, az egyiptomi hírszerzési miniszter és a katari miniszterelnök vett részt a megbeszéléseken.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×