eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kaiser Ferenc: megálltak a hadműveletek Ukrajnában, öngyilkosság minden akció

A nyugati fegyverek és lőszerek késése az ukrán frontról most nem olyan feltűnő, mert a sár megszilárdította a frontvonalakat – mondta el az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Mind a két fél jól kiépített állások mögött védekezik, a front legnagyobb részén megmerevedtek az arcvonalak. Mind a két fél nagyon jól tud védekezni, de egyiknek sincs meg az a tűzerőbeli, mennyiségi és/vagy minőségi fölénye, ami szükséges lenne az áttöréshez – elemezte az orosz–ukrán háború jelenlegi állását Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A katonai szakértő emlékeztetett, hogy Valerij Zsaluznij vezérkari főnök, aki a sikeres ukrán védelem agya volt, nemrég publikált egy írást, amelyben arról értekezett, hogy megállt a front, nem tud egyik fél sem érdemleges eredményeket elérni, és a politikának kellene valamilyen döntésre jutni.

"Ebből rögtön óriási veszekedés is lett, mert az ukrán politikai vezetés egyelőre nem akar tárgyalni, még hisz abban, hogy lehetséges visszafoglalni területeket. Az oroszok pedig ugyanúgy nem tudnak teret nyerni, nem is nagyon akarnak" – magyarázta.

A nyugati fegyverszállítások is akadoznak, például az Európai Unió az ígért lőszerek nagy részét nem tudta eljutatni. Az Egyesült Államokban sem áll jól Ukrajna ügye, mert választási év jön, megindult a kampány, és amíg nagyjából egységes az amerikai álláspont Izrael támogatásában, addig Ukrajna ügye, különösen a Republikánus Párt szavazói körében, meg a szélsőjobboldali szárnyán nem annyira népszerű téma. Ezért most az Ukrajnának szánt segély belpolitikai viták célpontja.

"Az amerikai támogatás apadni látszik, nőtt viszont a német, és ami nagyon fontos: leszakadt az ég. A hatalmas felhőszakadások elkapták Ukrajnát. Az ország területének több mint hetven százaléka művelt, ez borzasztó könnyen elsarasodik, járhatatlanná válik, beálltak a frontok. Ezért nem akkora tragédia, hogy kevesebb nyugati segítség érkezik, mert az időjárás lényegében megállította a hadműveleteket. Ebben az úgynevezett raszputyicában vagy sárszezonban csak az épített utakon mozoghat a nehéz technika, azt meg mind a két fél tüzérsége belőtte.

Öngyilkos akció lenne nagyobb támadást indítani.

Az ukránok már fel is hagytak a magukéval, az oroszok még próbálkoznak Avgyijivkánál, de irgalmatlan veszteségekkel" – mondta Kaiser Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×