eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Máris módosítják a bolgár gázpiaci törvényt, újabb veszélyben a magyar ellátásbiztonság

Most dől el az is, hogy a Gazprom megfizeti-e a bolgár hálózat használatáért a frissen kivetett díjat, vagy pedig újabb jogi csatározások kezdődnek.

Nem akarjuk likviditási válságba sodorni a bolgár gázhálózatok üzemeltetőit, ezért kizárólag a hálózatot használó importőröknek kell megfizetnie a 20 levás energetikai hozzájárulást, ha orosz gázt importálnak Bulgáriába, vagy továbbítanak az országon keresztül – ez a lényege annak a péntek esti bolgár parlamenti törvényjavaslatnak, amit a Portfolio szúrt ki.

A friss törvénymódosítási terv indoklása arra utal, hogy a szeptember végén elfogadott eredeti törvényjavaslatot elsősorban praktikus okok miatt kell módosítani, ami egyúttal kiveszi a forgatókönyvek közül azt, hogy a Bulgartransgaz csődbe taszításával mentesülne Bulgária azon hosszú távú orosz gázszerződések teljesítése alól, amelyek az országon keresztül valósulnak meg.

A Török Áramlaton érkező gáz miatt a magyar–orosz gázvásárlási szerződés teljesítésére veszély leselkedik, ennek erőteljesen hangot adott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is. Ő úgy fogalmazott: az energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásának biztonságát, valamint ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül, amely ellentétes az uniós jog belső piacra, vámunióra és közös kereskedelempolitikára vonatkozó szabályaival. Mindezek miatt kötelezettségszgési eljárás elindítását szorgalmazta az Európai Bizottságnál Bulgária ellen, ellenkező esetben pedig Magyarország pert kezdeményez az Európai Unió Bíróságán.

A friss módosító javaslat lényege az, hogy szűkítenék a díj megfizetésére kötelezettek körét. Ez azt jelenti, hogy kiveszik a díjfizetés alanyai közül a bolgár földgáz átviteli (TSO) és elosztóhálózat üzemeltetőit (DSO) és csak azokra vonatkozna a díjfizetési kötelezettség, akik ténylegesen használják a hálózatokat orosz gáz importjára vagy továbbítására.

Az október 13-án hatályba lépett bolgár törvény értelmében 20 levás (10,2 eurós) energetikai hozzájárulást kell fizetnie megawattóránként minden importőrnek, gázhálózat-üzemeltetőnek és elosztó vállalatnak, amely orosz eredetű földgázt importál Bulgáriába, vagy ilyen földgázt szállít Bulgárián keresztül. Minden naptári hónap után jövedéki bevallásra szólítja fel a bolgár tranzitcég (Bulgartransgaz), illetve az elosztóhálózati üzemeltető a gázimportőröket, hogy mennyi volt az orosz és nem orosz földgáz mennyisége. Azt a gázmennyiséget, amelyről nem nyújtanak be származási garanciát a kereskedők, mind orosz eredetűnek tekinti a Bulgartransgaz, illetve az elosztóhálózati üzemeltető, és ezek alapján számolják ki a 20 levás díjat.

Mindez azt jelenti: november 10-ig kellett megkapniuk a gázkereskedőknek a 20 levás díjról szóló számlát, amelyek befizetési határideje jellemzően néhány munkanap, a legfontosabb gázimportőr Gazprom esetén ez november 13-án járhatott le. Ezért ezekben a napokban kezd „élessé válni” a bolgár energetikai hozzájárulás ügye.

A törvényhez október 10-én, pénteken este, egy módosító indítvány érkezett a bolgár parlamentbe, amelynek a lényege az, hogy az energetikai hozzájárulás megfizetésének kötelezetti körét módosítja, és a gázimportőrökre szűkíti, amelyek használják a bolgár gázhálózatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×