eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Osztrák rendőrök ellenőrzik a járműveket az osztrák-szlovák határon az ausztriai Berg határátkelőhelyen 2022. szeptember 29-én, miután az osztrák rendőrség elkezdte az előre meghirdetett szúrópróbaszerű ellenőrzést a migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Újabb részletek derültek ki a hamburgi túszdrámáról – bajban a repülőterek is

A hamburgi túszdráma már véget ért, és a saját gyermekét édesanyjától elrabló török férfi azóta már előzetes letartóztatásban van, a kislánya pedig biztonságban visszakerült édesanyjához. Az ügynek azonban országos vetületei vannak, a túszejtés után előtérbe került a németországi repülőterek biztonságának kérdése.

A dráma első felvonása a múlt hét végén történt. Egy 35 éves férfi saját kislányát tartotta fogva autójában a hamburgi repülőtéren. A szombat esti órákban a török férfi egy rendszám nélküli Audival áttört egy sorompót, és a repülőgépek felé vette az irányt. A Turkish Airlines utasszállító gépe felé hajtott, ott tüzet nyitott és egy házi készítésű robbanószert is eldobott. Felesége riasztotta a rendőröket, és közölte, hogy a férje elvitte tőle közös gyermeküket, az apa Törökországba akarta vinni a négyéves kislányt.

A dráma második felvonása pedig vasárnap délután zajlott, amikor a tettes és túsza elhagyta az autót. A gyermeket több mint 18 órán át tartotta fogva, és csak maratoni egyeztetés után adta át – fizikailag sértetlen állapotban. A férfit őrizetbe vették, nem tanúsított ellenállást.

A harmadik felvonás kevésbé drámai, a történtek nyomán ugyanis előtérbe került a repülőterek biztonságának kérdése. Sajtójelentések szerint hasonló eset történt öt évvel ezelőtt a hannoveri repülőtéren. Akkor egy 21 éves fiatal hajtott be autójával a repülőtérre, és több órán keresztül megbénította a forgalmat. Ez követően a műszaki rendszereket továbbfejlesztették, utólag kerítéseket, kapukat állítottak fel. A hannoveri rendőrség vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy repülőtéren nem lehet százszázalékos védelem.

A hamburgi repülőtéri hatóságok a történtek nyomán bejelentették, hogy bővítik a reptér biztonsági koncepcióját. A repülőtér szóvivője szerint további intézkedéseket foganatosítanak az úgynevezett biztonsági terület belépési pontjainak megerősítése érdekében. A túszejtésre utalva hangsúlyozta azt is, hogy a biztonsági intézkedéseket folyamatosan újra kell értékelni.

Hasonlóan nyilatkozott egy hamburgi biztonsági szakértő, aki szerint nem biztonságosak a németországi repülőterek. Emlékeztetett arra, hogy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímavédelmi szervezet aktivistái idén júniusban vágták át a kerítést a hamburgi repülőtéren, és,bérelt kerékpárral indultak a kifutópálya felé.

A ZDF közszolgálati médium a túszejtőről tudott meg újabb részleteket. A férfi tavaly márciusban már magával vitte hazájába a kislányt. Édesanyja akkor feljelentést tett, de később más úton próbálta rendezni az ügyet. Később mégis a feljelentés mellett döntött, és az apától megvonták a szülői felügyeleti jogot. Idén tavasszal 3600 eurós pénzbüntetésre ítélték kiskorú elrablása miatt. Tettét egy bérautóval követte el, értesülések szerint egy autókölcsönző cégnél dolgozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×