eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Guinness World Records

Átverés: lehet, hogy mégsem a 31 évesen elhunyt alentejo masztiff volt a világ legidősebb kutyája?

Brit állatorvosok szerint valószínűtlen, hogy 200 emberi évnek megfelelő évet éljen egy eb.

Idén tavasszal az Infostart is beszámolt róla, hogy a Guinness Rekordok Világszövetsége szerint a világ legidősebb kutyája egy 31 éves fajtiszta portugál alentejo masztiff. Bobi születésekor a most 38 esztendős gazdája, Leonel Costa 8 éves volt, így számára a kutya a múlt élő emléke. „Ha ránézek, mintha azokra az emberekre emlékeznék, akik a családunk részei voltak, de sajnos már nincsenek velünk” – mondta korábban a férfi.

Bobinak sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt: 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el.

Karen Becker állatorvos múlt héten a Facebookon számolt be a szomorú hírről, hogy

Bobi 31 évesen és 165 naposan elhunyt.

Ez annak ismeretében is szokatlan, hogy az alentejo masztiffok élettartama 12-14 év. Leonel Costa szerint Bobi azért élhetett ilyen sokáig, mert mindig házi kosztot kapott, soha nem kötötték láncra és vidéken élvezte a mindennapokat.

Több állatorvos azonban kétkedve fogadta, hogy egy kutya 200 emberi évnek megfelelő évet éljen, emiatt most a Guinness Rekordok Világszövetsége vizsgálatot indított, hogy Bobi valóban több mint 31 évesen pusztult-e el – írja a Telex a The Guardian értesülésére hivatkozva.

A brit lapnak nyilatkozó egyik állatorvos, Danny Chambers szerint a jelenlegi orvosi lehetőségeket figyelembe véve teljesen valószínűtlen az az életkor, ami Bobival kapcsolatban megjelent a sajtóban. „Semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak a kora bizonyítására. Mi egy tudományos alapú szakma vagyunk, így

ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyve megőrizze hitelességét és tekintélyét az állatorvosi szakma szemében, szükség lenne néhány megdönthetetlen bizonyíték közzétételére”

– magyarázta.

A szeptikusok szerint hiába szerepel Bobi életkora a portugáliai nemzeti kisállat-adatbázisban, utóbbiba a tulajdonosok önbevallása alapján kerülnek be adatok, ami egyáltalán nem garancia arra, hogy biztosan valós információkat tesznek közzé ezen a felületen. A portugál alentejo masztiffon egyébként egy genetikai vizsgálatot is elvégeztek, ez azonban csak annyit állapított meg, hogy idős kutya volt, a pontos életkora nem derült ki.

A Costa család egy korábbi interjúban megerősítette: kutyájuk nagyon jó géneket örökölt, elmondásuk szerint Bobi anyja 18 évet élt, míg a család egy másik kutyája 22 évesen pusztult el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×