eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án. Feszült a helyzet a két ország között, miután a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Fokozódik az izraeli offenzíva – a közel-keleti konfliktus percről percre

Második fázisba lépett az izraeli támadás. Az izraeli szárazföldi erők kiterjesztették hadműveleteiket, és csapást mértek a Hamász harcosokra. A Gázai övezet több térségében közben helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra. Elon Musk a Starlinket is felajánlotta. A közel-keleti konfliktus percről percre.

2023.10.29. 22:14

Ideiglenesen leállt a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren

Ideiglenesen leállt vasárnap este a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren palesztinpárti tüntetők akciója miatt – közölte az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija).

A tájékoztatás szerint illetéktelenek hatoltak be a légikikötő egyik fel- és leszálló pályájára, így az érkező járatokat tartalék repülőterekre kellett irányítani. A repülőtér védelmét a demonstrációra tekintettel megerősítették, a tüntetőket időközben sikerült eltávolítani.

Vasárnap néhány százan tüntettek Dagesztán székhelyének légikikötője mellett a Gázai övezetben kibontakozott konfliktus miatt. Mahacskalába vasárnap este érkezett meg Tel-Avivból egy menetrend szerinti járat.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint egyes tüntetők behatoltak a nemzetközi terminál területére is, ahol a járattal érkezett utasokat keresték. Izrael az esti órákban a Dagesztánban történtekre tekintettel sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol”. „Izrael elvárja az orosz biztonsági erőktől, hogy megvédjék az izraeli állampolgárokat és zsidókat, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek elleni féktelen uszítással szemben” – húzta alá az izraeli diplomáciai tárca.

(MTI)

2023.10.29. 21:59

Joe Biden telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, ami elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap. Ez volt a két politikus első egyeztetése mióta Izrael bejelentette katonai műveletek kiszélesítését.

2023.10.29. 19:58

Rendkívüli Aréna az InfoRádióban

Az InfoRádió Aréna című műsorának rendkívüli adásában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárával az izraeli háború „második fázisáról” beszélgettünk.

2023.10.29. 19:54

ICC-főügyész: Izraelnek „észrevehető erőfeszítéseket” kell tennie

Nem szabad semmilyen módon akadályozni a Gázai övezet civil lakosságának szánt segélyszállítmányokat – jelentette ki vasárnap Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a rafahi határátkelőnél tett látogatása alkalmával.

Az X-en közzétett felvételen reményét fejezte ki, hogy hamarosan a palesztin térségbe, illetve Izraelbe is ellátogathat. „Nem szabad, hogy bármi is akadályozza gyerekek, nők és férfiak – civilek – humanitárius segélyezését, ők ártatlanok” – hangsúlyozta Khan.

Hozzátette, hogy a bíróságot 2002-ben létrehozó Római Statútum alapján akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, ha akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását a polgári lakosokhoz. Kairóban tartott sajtótájékoztatóján Khan elmondta: Izraelnek „észrevehető erőfeszítéseket” kell tennie, hogy biztosítsa a civillakosság élelmiszerrel és gyógyszerekkel való ellátását.

Az ICC 2021 óta folytat vizsgálatot lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében a megszállt palesztin területeken. Khan korábban arról beszélt, hogy az ICC-nek joghatósága van a Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadása nyomán az Izraelben, illetve a Gázai övezetben történt lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében is.

2023.10.29. 18:20

Teherán nem kívánja a gázai konfliktus terjedését

Irán nem kívánja a gázai övezeti konfliktus terjedését – jelentette ki vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. „Nem kívánjuk, hogy ez a háború továbbterjedjen” – szögezte le az iráni diplomácia vezetője.

Amirabdollahián egyben alaptalannak nevezte és visszautasította azokat állításokat, amik összefüggésbe hozták Iránt a Hamász és más szélsőséges szervezetek október 7-i terrortámadásával Izrael ellen.

„Mindig is nyújtottuk politikai, sajtó- és nemzetközi támogatást Palesztinának. Ezt sosem tagadtuk” – mondta. „Ez az igazság, de az al-Aksza Vihar fedőnevű művelettel összefüggésben nem volt kapcsolat Irán és a Hamász-művelet között, sem kormányom, sem hazám részéről” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy teljesen visszás minden bizonyíték nélkül Iránt okolni, ha valamilyen amerikai érdekeltséget ér támadás a Közel-Keleten. Amirabdollahián arra reagált, hogy az utóbbi héten legalább 19 támadás érte a Szíria, illetve Irak területén állomásozó amerikai vezetésű koalíció erőit Teherán támogatását élvező milíciák részéről. Mint mondta, a közel-keleti régióban az emberek dühösek, de „nem kapnak tőlünk utasításokat. Saját érdekeik szerint cselekednek. Mindemellett, ami történt, amit a Hamász tett, az teljességgel palesztin művelet volt”.

Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ-ben közölte, hogy nem keresi a konfliktust Iránnal, Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, Washington határozottan és gyorsan fel fog lépni, ha Teherán, vagy szövetségesei rátámadnának amerikaiakra. A Pentagon aznap ismertette, hogy az amerikai haderő csapást mért Kelet-Szíriában az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott milíciák két fegyverraktárára.

2023.10.29. 18:14

Orosz szóvivő: Moszkva mindent megtesz a túszok kiszabadításáért

Oroszország mindent megtesz a Hamász palesztin radikális mozgalom által elfogott túszok szabadon bocsátásáért – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziós csatornán.

„Minden megteszünk, ami szükséges, minden útvonalon. Az első természetesen a politikai munka a nemzetközi platformokon, az ENSZ-ben, hogy kilobbizzuk a legfontosabb dolgot, nevezetesen a tűzszünetet, az erőszak beszüntetését, globálisan azt – amit feszültségcsökkentésnek neveznek” – mondta Zaharova.

Korábban Daniel Hagari izraeli katonai szóvivője közölte, hogy 229 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja, aki pénteken Hamász-küldöttséget fogadott Moszkvában, szombaton azt mondta, hogy ígéretet kapott nyolc orosz állampolgárságú fogoly szabadon bocsátására.

A hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban. Szombat este a dagesztáni Haszavjurtban egy – a Kommerszant című lap szerint többszáz fős – csoport azt követelte, hogy lakoltassák ki a Flamingo Hotelből az állítólag ott élő izraelieket.

A hotelben nem voltak izraeliek. Szergej Melikov, a köztársaság vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint az incidenst rémhírterjesztés és provokáció váltotta ki, amire „néhány forrófejű” reagált. Az RBK gazdasági lap szerint a „szálloda ostromára” szóló felhívások eredetileg az Utro Dagesztana Telegram-csatornán jelentek meg, ami a REN TV és az Izvesztyija forrásai az ukrán biztonsági szolgálatokkal hoztak összefüggésbe.

A haszavjurti incidens nyomán hasonló töltetű megmozdulás történt Mahacskalában is. Melikov szerint a történtek szemléletes például szolgálnak arra, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is megpróbálják „megingatni a helyzetet” Oroszországban és óva intett a felekezetek és etnikumok közötti viszálytól. „Az észak-kaukázusi muszlimok, ahogy azt vallásunk előírja számunkra, nem állhatnak a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet és türelmetlenség oldalára, és nem engedhetnek az erőszakra való hamis felhívásoknak” – áll a nyilatkozatban.

A Kommerszant című lap közölte, hogy Nalcsikban, Kabard- és Balkárföld fővárosában tűz ütött ki egy épülőben lévő zsidó kulturális központban. Az autógumikkal felgyújtott épületre zsidókat fenyegető üzenetet írtak. Két nappal a tűz előtt a Change.org honlapon regisztráltak egy petíciót, ami a zsidó kulturális központ építésének betiltását követelte. A lap említést tett egy Karacsáj- és Cserkeszföldön szombaton megtartott tüntetésről is, aminek résztvői, főleg nők, azt követelték, hogy az ott élő zsidókat lakoltassák ki a köztársaságból. A helyi közigazgatás megpróbálta elmagyarázni a résztvevőknek, hogy erre nincs jogalap.

Az Észak-Kaukázusi Muszlimok Koordinációs Központja szerint az ilyen akciók és interneten megjelent uszítások „ellentmondanak az iszlám vallás szellemének és az észak-kaukázusi népek hagyományainak”. Vasárnap a központ vezetője, Kazbek Kokov felhívást tett közzé Telegram-csatornáján, amiben azt állította, hogy külföldi szélsőséges források „nagyszabású információs támadást” indítottak az észak-kaukázusi régiók ellen. Szerinte a provokátorok „vallások és etnikumok közötti viszálykodás szításával” vezetik félre az embereket, hogy „meggondolatlan cselekedetekre vagy bűncselekményekre provokálják az embereket”. A tüzet és a gyűlést nem kommentálta.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy „az izraeli fasizmus” Palesztinával szemben talán még kegyetlenebb is, mint a hitleri fasizmus. Azt állította, hogy több ezer ember vált „népirtás” áldozatává.

2023.10.29. 18:03

Washington figyelmeztette Izraelt

Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért – jelentette ki Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap adott televíziós interjúkban.

2023.10.29. 17:51

Azonnali tűzszünetet sürget az ENSZ-főtitkár Gázában

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nepáli látogatása során az azonnali tűzszünetre és a Hamász által elfogott túszok szabadon bocsátására hívta fel ismételten a figyelmet.

„Sajnálom, hogy a kritikusan szükséges, és a nemzetközi közösség által támogatott humanitárius szünet helyett Izrael tovább fokozta katonai műveleteit” – fogalmazott Guterres, aki ezt követően részvétét fejezte ki a támadásban meghalt tíz nepáli diák családjának is.

(BBC)

2023.10.29. 17:35

Az Egyesült Államok bevonulhat Izraelbe

Az amerikai hadsereg nagyjából 2000 fős személyzetet és számos egységet helyezett fokozott készültségi állapotba, hogy felkészüljön Izrael esetleges támogatására.

A Pentagon közölte, hogy további erőket is készenlétbe helyez, de azt nem közölte, hogy mennyit − írja a The Wall Street Journal, amit az Index szemlézett.

A csapatoknak nem harci feladatokat kell ellátniuk, mondták a védelmi tisztviselők az első bevetésre való felkészülési parancsról; olyan feladatokat kapnak, mint a tanácsadás és az orvosi támogatás. Néhányan beléphetnek Izraelbe, hogy támogassák az izraeli erőket, tették hozzá a tisztviselők.

Az Egyesült Államok három olyan tábornokot küldött Izraelbe, akiknek van tapasztalatuk az Iszlám Államhoz hasonló csoportok elleni harcban, hogy tanácsokat adjanak az izraeli hadseregnek − mondta egy izraeli tisztviselő.

2023.10.29. 17:12

Világszerte a palesztinok mellett tüntettek

Iszlámábádban, Bejrútban és Athénban is több ezren vonultak vasárnap az utcákra a palesztinok melletti szolidaritási tüntetésekre a gázai övezeti harcok leállítását követelve.

2023.10.29. 16:27

Ferenc pápa üzent Izraelnek és a Hamásznak

Ferenc pápa vasárnap tűzszünetet szorgalmazott Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, és újfent az ez utóbbi által elhurcolt túszok elengedését sürgette.

2023.10.29. 15:48

Izraeli hadsereg: bővítjük szárazföldi műveleteinket

„Tovább bővítjük szárazföldi műveleteinket Gáza északi részén” − olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kora délutáni X-posztjában. „A légierő repülőgépei az IDF csapatainak irányításával csapást mértek a Hamász épületeire. Páncéltörő rakéták indítóállásait és megfigyelőállásokat találtak el. Több terroristát likvidáltak” – írták.

(via Index)

2023.10.29. 14:27

A Hezbollahra is csapást mértek az izraeli erők

Olyan célpontokat talált el, amik a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrájához és állásaihoz tartoznak

2023.10.29. 14:04

Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

Izrael az Egyesült Államok kérésére jelentősen növeli a Gázai övezetbe juttatandó segély mennyiségét – jelentette be vasárnap az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége, a COGAT egyik vezetője.

Elad Goren elmondta, közös izraeli-amerikai-egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél.

A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő lévő szervezeteihez kerülnek – közölte.

A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre „a szükséges mérték alatt van”, ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.

Az izraeli hatóságok egyúttal kiemelték, hogy a térségben nincs hiány élelmiszerből.

Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt közölte, aggodalomra ad okot, hogy az izraeli hatóságok a Gázában található al-Kudsz kórház evakuálására szólították fel a Palesztin Vörös Félholdat.

„Lehetetlen evakuálni egy betegekkel tele kórházat anélkül, hogy ne sodornánk veszélybe a pácienseket” – szögezte le az X közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

(MTI)

2023.10.29. 13:17

A Hamász vezetője azonnali fogolycserét szorgalmaz

A Hamász kész elengedni az összes túszt, amennyiben Izrael elengedi az összes általa bebörtönzött palesztin rabot – jelentette be szombat este Jahja Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorcsoport vezetője.

2023.10.29. 12:44

Kiderült, miért szavazatott a gázai tűzszünet ellen Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése pénteken késő este fogadta el a „sürgős, tartós és állandó humanitárius tűzszünetre” vonatkozó határozatot a Gázai övezetben. Az EU tagállamai közül Ausztria, Csehország és Horvátország is nemmel szavazott.

2023.10.29. 12:07

Párizsban könnygázzal oszlatták az Izrael ellen tüntetőket

Miközben a tüntetők világszerte tűzszünetet követelnek az Izrael és a Hamász közötti háborúban, a rendőrség New Yorkban több száz bírósági idézést adott ki, a párizsi rendőrség pedig könnygázt vetett be az elmúlt napokban, válaszul a tüntetésekre − írta meg a The Washington Post, amit az Index szemlézett.

New Yorkban a rendőrség szerint mintegy 300 embert idézett be a bíróságra, miután egy pénteki tüntetés több mint két órára lezárta a manhattani Grand Central Terminalt. A tüntetésre több mint 10 ezer New York-i gyűlt össze a Jewish Voice for Peace (Zsidó Hang a Békéért) nevű csoport szerint, ami az eseményt szervezte. A csoport sajtóközleményében azt írta, hogy 400 embert tartóztattak le, és azt állította, hogy a tüntetés a legnagyobb polgári engedetlenségi esemény volt, amelyet New York City húsz éve látott.

Párizsban több száz ember gyűlt össze szombaton, akik szembe szálltak a palesztinbarát tüntetések betiltásával, amelyre a rendőrség könnygázzal válaszolt − jelentette az Associated Press. A tüntetést az Urgence Palestine nevű kollektíva szervezte, amely tűzszünetre szólított fel. A francia média szerint a könnygázas támadás mellett legalább 80 ember kapott idézést.

2023.10.29. 11:05

Elszabadultak a félelmek, rohamra indultak a gázai civilek

Gázai lakosok ezrei törtek be raktárakba és elosztóközpontokba az övezet déli és középső részén. Lisztet és egyéb alapvető árucikkeket, például higiéniai termékeket vittek el – közölte az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő Ügynöksége.

2023.10.29. 10:11

Izrael négyszázötven célpontot támadott a Gázai övezetben

Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap. A tájékoztatás szerint egy tiszt súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén, miután eltalálta egy aknavető és egy katona is megsebesült a terroristákkal folytatott tűzharcban, őket kórházba vitték. A katonai célpontok között főhadiszállások, megfigyelőállások és páncéltörő lőállások voltak, valamint olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre a Gázai övezet területén – közölték.

Daniel Hagari katonai szóvivő szombat este bejelentette, hogy vasárnap kibővítik a Gázai övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését.

Hagari angol nyelvű üzenetében ismét felszólította az övezet lakóit, hogy meneküljenek délre, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a gázai lakosokat élő pajzsként használja. „Az izraeli haderők több mint két hétig figyelmeztették a gázaiakat, hogy maradjanak távol a Hamász állásaitól. A Gázai övezet és Gázaváros polgárainak délre kell költözniük, ahol vizet, élelmet és gyógyszert kapnak” – ígérte Hagari az övezet déli részén kialakított biztonsági zónára utalva.

Az Al-Arabi Al-Dzsadíd című egyiptomi újság kairói kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, Egyiptom figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy ne hajtson végre katonai műveleteket a Gázai övezet és Egyiptom határán, ha a szárazföldi hadműveletek megindításáról dönt. A lap értesülése szerint Egyiptom attól is óva intette Izraelt, hogy a palesztinok költözését szorgalmazza Gázából a Sínai-félszigetre. „Kairó diplomáciai lépéseket tehet, amelyek korlátozzák az országok közötti kapcsolatokat, ha ez folytatódik” – jelentette az újság.

Mindeközben harcokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli biztonsági erők lerombolták a nabluszi Aszkar menekülttáborban annak a terroristának a lakóházát, aki áprilisban meggyilkolt egy izraeli családból három nőt, egy anyát és két lányát a Jordán-völgyében. A ciszjordániai egészségügyi minisztérium szerint az éjszakai razziák idején izraeli katonákkal kitört tűzharcban hárman meghaltak és legalább 10-en megsebesültek.

Szíriában szombat este arról számoltak be, hogy az izraeli légierő megtámadta az iráni milíciák célpontjait Kunetrában. Libanonban az Irán által támogatott síita milícia, a Hezbollah állásait lőtték az izraeli erők a Földközi-tenger partjánál lévő Ros Hankarától a szíriai határnál fekvő Dov-hegyig, a határ teljes hosszában.

2023.10.29. 09:19

Katari figyelmeztetés

Izrael gázai szárazföldi behatolása „katasztrofális következményekkel” jár a térség stabilitására nézve – figyelmeztetett a katari külügyminisztérium. A hadművelet a „kollektív büntetés és a palesztin nép erőszakos elüldözésére tett kísérletek” – közölte a minisztérium. Azzal vádolta Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi és a humanitárius jogot azzal, hogy a civileket menekülésre kényszeríti a szomszédos országokba.

A Katari Állam mélységes aggodalmát fejezi ki a Gázai övezetbe való izraeli szárazföldi behatolás miatt és veszélyes fejleménynek tartja, ami pusztító biztonsági és humanitárius hatásokkal jár az övezetben, különösen a civilek és túszok biztonságára nézve – áll a közleményben. A külügyminisztérium szerint a behatolás az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, azonnali humanitárius tűzszünetre felszólító határozat „durva megsértését” jelenti – írja a Sky News alapján az Index.

2023.10.29. 08:57

Rendkívüli ENSZ-gyűlést tűztek ki a gázai invázió miatt

Az Associated Press jelentése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfő délutánra rendkívüli ülést tűzött ki Izrael gázai szárazföldi inváziója miatt. Az ülést az Egyesült Arab Emírségek, a tanács arab képviselője kezdeményezte – számolt be az Index.

2023.10.29. 08:54

Kiakadtak Elon Muskra

Izraelnek nem tetszik, hogy Elon Musk felajánlotta a „a Gázában működő nemzetközileg elismert segélyszerveteknek”, hogy használhassák a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát – írja a Telex a Guardian alapján.

Az izraeli kommunikációs miniszter, Shlomo Karhi arról posztolt a Musk tulajdonában lévő X-en (korábbi Twitter), ha ez bekövetkezik, akkor az általa vezetett minisztérium megszakít minden kapcsolatot a Starlinkkel.

Karhi szerint a Hamász terrorcseleményekhez fogja használni a Starlinket, és ezzel Musk is tisztában van. „Talán Elon Musk ezzel akarja ellentételezni az elrabolt nők, gyerekek, idősek szabadon engedését? Az összesét?” – írta bejegyzésében. (Telex)

2023.10.29. 08:43

Lassan helyreáll a távközlési- és internetszolgáltatás Gázában

A Gázai övezet több térségében helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra palesztin telekommunikációs források szerint, a hírt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette.

2023.10.29. 08:01

Szakértő: „jégkorszak” jöhet a török–izraeli viszonyban

Törökország nem tartja terrorszervezetnek a Hamászt, sőt Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalt is a palesztin csoport vezetőivel, majd több nyilatkozatában kiállt az egységes palesztin állam ügye mellett és Izrael ellen. Tarik Demirkan Törökország-szakértő azt mondta az InfoRádióban, hogy néhány hét alatt óriási fordulat következett be a török politikai vezetés kommunikációjában és várhatóan fokozódik majd a feszültség a közeljövőben Törökország és Izrael között.

2023.10.28. 20:00

Második fázisba lépett az izraeli támadás

Az izraeli miniszterelnök közölte: a cél a Hamász megsemmisítése és a túszok kiszabadítása. Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×