eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Palesztinok menekülnek otthonaikból Gázában 2023. október 23-án, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Elszabadultak a félelmek, rohamra indultak a gázai civilek

Gázai lakosok ezrei törtek be raktárakba és elosztóközpontokba az övezet déli és középső részén. Lisztet és egyéb alapvető árucikkeket, például higiéniai termékeket vittek el – közölte az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő Ügynöksége.

"Ez aggasztó jele annak, hogy a polgári rend kezd megbomlani a háromhetes háború és Gáza intenzív ostroma nyomán" - áll az UNRWA közleményében, melyet a BBC idézett.

"Az emberek félnek, frusztráltak és kétségbeesettek.

A feszültséget és a félelmet tovább fokozza a telefon- és az internetes kommunikációs vonalak leállása."

Az UNRWA vasárnap kiadott közleménye nem határozza meg, hogy mely raktáraknál és mikor történt támadás.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője csütörtökön azt mondta, hogy a segélyek "alig csordogáltak" Gázába az elmúlt héten, miközben fokozódik az izraeli bombázás. Mint azt az Infostart is megírta, Thomas White, az UNRWA igazgatója korábban közölte: a mostani erőszakos cselekmények előtt

naponta több mint 450 teherautó szállított utánpótlást a Gázai övezetbe,

vagyis az elmúlt hetek néhány tucat teherautónyi segélyszállítmánya nagyon kevés.

Vasárnap reggelre a Gázai övezet több térségében helyreállt a telefonos és internetes összeköttetés, ami azonnal túlterheltté is vált, amint a gázaiak igyekeztek elérni szeretteiket, ismerőseiket, és próbáltak más információkhoz jutni a biztonságuk érdekében. A BBC helyszíni jelentése szerint Hán-Júnisz kórháza mindennek a központja lett, részben azért is, mert nagyon sokan itt próbálják feltölteni a telefonjukat. A tudósító vasárnap reggel a kórház felé tartva sokakat látott az utcákon, és több százan álltak sorban kenyérért.

Az övezet péntek este került kommunikációs blokád alá, ami miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudtak kommunikálni, többek között a mentők sem tudtak a sebesültekről.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este jelentette be, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelettel kezdetét vette a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", valamint azt mondta, hosszú és nehéz harcra számítanak.

(A nyitóképen: Palesztinok menekülnek otthonaikból Gázában 2023. október 23-án.)

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×