eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
SDEROT, ISRAEL - OCTOBER 28: Smoke rises over Beit Hanoun city of Gaza, which is seen from Sderot as the Israeli airstrikes continue on its 22nd day in Sderot, Israel on October 28, 2023. (Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Második fázisba lépett az izraeli támadás

Az izraeli miniszterelnök közölte: a cél a Hamász megsemmisítése és a túszok kiszabadítása. Cikkünk frissül.

A Hamász elleni gázai szárazföldi műveletek a második fázisba léptek - jelentette be az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu közölte, hogy további szárazföldi erők léptek be Gázába, hogy felszámolják a Hamászt, és hazavigyék a túszokat.

Visszautasította azokat a vádakat, hogy Izrael háborús bűnöket követ el a Gázai övezet bombázásával, amelynek már több ezer civil áldozata van.

Azt hangoztatta, hogy az izraeli hadsereg mindent megtesz a civilek védelmében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja az embereket.

Benjámin Netanjahu megismételte, hogy Izrael hosszú és nehéz harcra készül, amelyet második függetlenségi háborúnak nevezett. "Harcolni fogunk, és nem fogjuk feladni. Nem fogunk visszavonulni. A felszínen és föld alatt sem." - fogalmazott.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

Előzőleg az izraeli vezérkari főnök arról beszélt, hogy a Hamász elleni háború céljainak eléréséhez szükség van a szárazföldi műveletekre, az ellenséget csak úgy lehet elpusztítani, ha a hadsereg behatol a Hamász területére. Herzi Halevi az X-re (korábban Twitter) feltöltött videóban azt mondta, hogy az izraeli hadsereg legjobb katonái harcolnak a Gázai övezetben, őket pedig heves és precíz tüzérségi tűz támogatja. A vezérkari főnök közölte: felkészültek minden forgatókönyvre, akár az eszkalációra is.

Délután a hadsereg utolsó figyelmeztetésként szólította fel a Gázai övezet északi részén és Gáza városban lakókat, hogy meneküljenek délre saját biztonságuk érdekében. Azzal vádolta a Hamászt, hogy a civilek életét veszélyezteti azzal, hogy fegyvereit és katonáit iskolák, mecsetek, kórházak közelében vagy éppen azokban helyezi el. A folyamatban levő izraeli katonai művelet célja, hogy intenzív és precíziós csapásokkal semlegesítse ezeket a fenyegetéseket - fogalmazott a szóvivő.

Több ezer áldozattól tartanak

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szombaton Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: attól tart, hogy egy kiterjedt hadműveletnek újabb több ezer halálos áldozata lesz a civilek között.

"A humanitárius és emberi jogi következmények nagyon súlyosak és hosszan tartók lesznek" - figyelmeztetett Türk, emlékeztetve a szemben álló feleket a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos felelősségükre.

António Guterres, az ENSZ éppen Dohában tartózkodó főtitkára kifejezte sajnálkozását a Gázai övezet elleni légitámadások fokozódása miatt, valamint ismét haladéktalan humanitárius tűzszünetet sürgetett.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is követelte szombaton az ellenségeskedés beszüntetését és a humanitárius segélyek gázai bejutásának lehetővé tételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×