eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Berlin, 2015. november 11.Joachim Gauck német elnök (b) bejegyzést ír Angela Merkel német kancellár társaságában az egy nappal korábban, 96 évesen elhunyt Helmut Schmidt egykori német kancellár kondoleálókönyvébe a berlini kancellári hivatal épületében 2015. november 11-én. Az előtérben Helmut Schmidt fényképe, a falon a politikus Bernhard Heisig festőművész által készített portréja látható. (MTI/EPA/Wolfgang Kumm)
Nyitókép: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Joachim Gauck: az Izrael melletti kiállás Németország történelmi felelőssége

Joachim Gauck evangélikus lelkészből lett politikus. Az egykori NDK időszakában a polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja volt. Az újraegyesítés után a hírhedt Stasi, a keletnémet állambiztonsági szolgálatainak iratait feltáró hivatalt vezette. 2012 márciusától 2017 márciusáig Németország államfője volt. Nyolcvanhárom éves, rendkívüli tisztelet övezi, szavára ma is odafigyelnek. Ezúttal a közel-keleti háborúról, az Izrael melletti kiállásról nyilatkozott a ZDF televíziónak.

Németország szilárdan Izrael oldalán áll, ez történelmi felelőssége – hangsúlyozta Joachim Gauck. "Mi leszünk a legutolsók, akik felmondják a szolidaritást Izraellel" – fogalmazott. Ez akkor is érvényes, ha az izraeli politika hibákat követ el, amelyeket egyébként Izraelben is élesen bírálnak.

Elképzelhetetlen, hogy annak az országnak a népe, amely egykor zsidók millióit gyilkolta meg, elforduljon Izraeltől

– jelentette ki.

Gauck az interjúban utalt arra, hogy Németországban ismét vita folyik a zsidógyűlöletről. A volt államfő szerint az országban "virulens antiszemitizmussal" kell szembenézni. Az emberek – mint hangsúlyozta – hajlamosak a gyűlöletre.

"Ezt a gyűlöletet nem tudjuk elhallgatni, nem tudjuk varázslattal eltüntetni, de kiszabadíthatjuk az embereket a gyűlölet börtönéből" – fogalmazott.

Gauck ismételten hangsúlyozta, hogy a német történelemből, konkrétan a nemzetiszocializmus korszakából nem csak Izrael állammal és a zsidó emberekkel szemben fakad különleges kötelezettség Németország számára.

A németek jók akarnak lenni, és ez így helyes – jelentette ki. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az alaptörvény messzemenő menedékjogot irányoz elő, ami nagyarányú bevándorláshoz vezetett. Ez viszont elbizonytalanodást és idegenellenességet eredményezett.

Gauck szerint van egy bizonyos pont, amikor a nagyarányú bevándorlás annyi változással járt,, amit az emberek már nem viselnek el.

"Ez pedig a liberális politika elfogadásának elutasításához vezet"

– jelentette ki a volt elnök, aki szerint olykor a jó szándékok akadályozzák a keserű valóság felismerését. Arra utalt, hogy a migrációs politikában is fel kell ismerni azokat a határokat, amelyek kezdetben aligha rokonszenvesek, mert embertelennek tűnnek. Ennek kapcsán a volt államfő állást foglalt a bevándorlás korlátozása mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×