eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Olaf Scholz német kancellár a brüsszeli EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető parlamenti ülésen Berlinben 2023. június 22-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői június 29-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Olaf Scholz levelet írt Friedrich Merznek: nagykoalíciós ügy lehet az illegális bevándorlás elleni harc

Aligha levelezett annyit az elmúlt évtizedekben hivatalban lévő német kancellár és az ellenzék vezetője, mint most. Olaf Scholz kancellár és Friedrich Merz, a konzervatív CDU elnöke a két éve tartó éles viszálykodás után a közös nevezőt a menekültpolitikában találta meg.

A legújabb levelet Friedrich Merznek kézbesítette a posta, a tartalma azonban természetesen nem maradt titokban. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár ugyanis rendkívül udvarias hangú sorokban kérte a nagyobbik keresztény párt vezérét arra, hogy működjenek együtt az illegális bevándorlás megfékezése érdekében.

A levélről beszámoló médiumok egyaránt kiemelték, hogy a kancellár elismeréssel adózott a CDU eddigi, a bevándorlás korlátozását célzó erőfeszítései iránt.

Az előzményekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a menekültpolitika, ezen belül az illegális migráció a baloldali kormánykoalíció országos támogatottságának mélypontjához vezetett. Eközben a CDU-ból és a kisebbik konzervatív pártból, a CSU-ból álló szövetség "utcahosszal" vezeti a népszerűségi listát. A szociáldemokrata SPD-t ugyanakkor a radikális jobboldali, a bevándorlás legkeményebb ellenfelének tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt is megelőzi.

A menekültek beáramlása egyre nagyobb gondot jelent a tartományok számára, amelyek immár képtelenek megbirkózni ezzel az áradattal. Ez indította először a CDU elnökét arra, hogy a kancellárnak ezen a téren együttműködést ajánljon fel, amit Scholz nem is utasíthatott el. Első lépésként november elejére összehívta a kormány, a CDU/CSU, valamint a tartományok vezetőinek rendkívüli tanácskozását, most pedig külön levélben üzent Friedrich Merznek is.

A Der Spiegel szerint Scholz már az írás bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a kormány tervezett menekültpolitikai intézkedései egybecsengenek az uniópártok elképzeléseivel.

"Fontos célkitűzés számomra, hogy a szövetségi kormány, a tartományok és az ellenzék együttesen olyan megállapodásra jusson, amely lehetővé teszi az illegális bevándorlás jelentős csökkentését" – fogalmazott többi között a kancellár.

"A német emberek joggal várják el tőlünk azt, hogy gyors ütemben és jelentősen csökkentsük azoknak a számát, akik a maradás, illetve a befogadás minden kilátása nélkül érkeznek Németországba" – tette hozzá a kancellár. Jelezte azt is, hogy kormánya minden valószínűség szerint még a nap folyamán törvénytervezetet fogad el a kitoloncolások felgyorsítására.

A kancellár szerint "külön örömöt" jelentene számára, ha a tervezetben foglaltakat nemcsak a CDU által irányított tartományok, de a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciója is támogatná, és a törvényhozási eljárást még ebben az évben lezárhatnánk – tette hozzá.

A tervezetet Nancy Faeser belügyminiszter terjeszti a kormány elé, ennek

legfőbb pontja az illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsítása.

Ennek érdekében a többi között előirányozza a rendőrség hatásköreinek növelését, továbbá azt is, hogy az illetékes hatóságok több időt kapjanak a kitoloncolások előkészítésére, ugyanakkor az érintettek az eddigi 10 nap helyett 28 napig lehetnek majd őrizetben. Külön cikkely foglalkozik az embercsempészek gyorsabb kiutasításával is.

A tervezet ugyanakkor megosztja a koalíciós pártokat. A Zöldek több politikusa úgy véli, hogy a javasolt szigorítások sértik az alapvető emberi jogokat, a szabad demokrata FDP viszont támogatja a tervezetben foglaltakat.

A témához kapcsolódik ugyanakkor, hogy a ZDF közszolgálati televízió kedd esti műsorában egy Szíriából érkezett, azóta honosított szíriai menekült "kipakolt" a külföldi német nagykövetségek tevékenységéről. Ryyan Alshebl 2015-ben érkezett Németországba, és Baden-Württemberg tartományban telepedett le. A honosítás után tevékenységével olyannyira elismerést nyert, hogy idén áprilisban a helyi Ostelsheim polgármestere lett.

A televíziós vitában viszont azt a vádat fogalmazta meg, hogy

a menekültkérelemmel kapcsolatos német követségi tevékenységet korrupció jellemzi.

A követségi meghallgatás időpontját pénzért kell megvásárolni – állította. Példaként hozta fel a bejrúti német nagykövetséget, szerinte a bejrúti nagykövetségen uralkodó korrupcióról a ZDF "külön műsort" készíthetne.

Állítása szerint ő maga nem is jutott időponthoz, egyik rokona viszont 400 dollárt fizetett ezért. Ryyan Alshebl végül az embercsempészeknek 4000 dollárt fizetett azért, hogy a Földközi-tengeren keresztül egy gumicsónakon Európába jusson.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×