eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató  2023. október 3-i felvétele az erőmű megtisztított hűtővizéből vett mintákról az Okumánál levő tartálytelepen. Október 5-én megkezdődött a tisztított hűtővíz tengerbe engedésének második szakasza. Japán augusztus 24-én kezdte meg a Csendes-óceánba bocsátani azt a vizet, amelyet a 2011-es szökőár után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak az ország északkeleti részén lévő Fukusima Daiicsi erőműben. Az első, 17 napos fázisban mintegy 7800 köbméter kezelt vizet ürítettek a tengebe. A Tepco a tervek szerint négy ütemben, 2024 március végéig kiüríti a tisztítottvíz-tartályokat.
Nyitókép: MTI/EPA/TEPCO

Korlátozzák a tengeri herkentyűk importját az oroszok Japánból

Oroszország óvintézkedésként korlátozza a japán tengeri halászati termékek importját a fukusimai atomerőmű előkezelt radioaktív hűtővizének óceánba eresztése nyomán - közölték hétfőn az orosz hatóságok Tokió heves tiltakozását kiváltva.

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) tájékoztatása szerint Oroszország csatlakozott a Kína által bevezetett, a Japánból származó halakra és egyéb tenger termékekre vonatkozó ideiglenes behozatali korlátozásokhoz.

A tokiói külügyminisztérium hétfői közleményében „határozottan követelte”, hogy Moszkva vonja vissza az importkorlátozást,

rendkívül sajnálatosnak nevezve a döntést, ami a tárca álláspontja szerint nélkülöz minden tudományos alapot.

Az orosz kormány szerint az intézkedés mindaddig hatályban marad, míg igazolni tudják, hogy a halaknak és „a tenger egyéb gyümölcseinek” importja megfelel az orosz, illetve az Eurázsiai Gazdasági Unió élelmiszerbiztonsági szabványainak.

A Rosszelhoznadzor már szeptemberben közölte, hogy Kínához hasonlóan importkorlátozás bevezetését fontolgatja a Japánból származó halászati termékek lehetséges radioaktív szennyezettsége miatt.

Szeptember 22-ig bezárólag Japán az idén 118 tonna tengerből származó élelmiszert exportált Oroszországba.

Japán augusztus 24-én kezdte meg a Csendes-óceánba bocsátani azt a vizet, amelyet a 2011-es szökőár után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak az ország északkeleti részén lévő Fukusima Daiicsi erőműben.

Ezt a vizet, amit részben talajvízből és az esőből származik, hosszú ideig hatalmas tartályokban tárolták az erőmű területén, és kezelték, hogy megszabadítsák a radioaktív anyagoktól, leszámítva a tríciumot, amely a szakértők szerint csak nagyon nagy koncentrációban veszélyes.

Ezért a Tepco a tríciummal kezelt vizet tengervízzel nagyon nagy mértékben felhígítja, mielőtt az óceánba engedi, hogy radioaktivitása ne haladja meg az 1500 bequerel/liter határértéket.

Ez a határérték 40-szer alacsonyabb, mint a japán szabvány, és majdnem hétszer alacsonyabb, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ivóvízre meghatározott határérték (10 000 bequerel/liter).

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×