eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: svetlbel pixabay

Grúz titkosszolgálat: szerb ügynökök államcsínyt készítettek elő

Három szerbiai állampolgár grúz fiatalokat képzett ki, hogy megdöntsék a kaukázusi ország kormányát.

"Az említett személyek grúziai látogatásának kinyilvánított célja az volt, hogy a kulturális szférában működő csoportok számára képzéseket tartsanak az 'erőszakmentes stratégiai harcról'. A vizsgálat azonban kimutatta, hogy útjuk valódi célja a kapcsolatteremtés és képzések tartása fiataloknak, valamint befolyásos civil szervezeteknek, amelyeknek az október-decemberre tervezett romboló és illegális akciók magjává kellett volna válniuk Grúziában" - közölte az ország biztonsági szolgálata.

A titkosszolgálat szerint Sinisa Sikvan, Jelena Stoisic és Slobodan Djinovic szeptember 25-én érkezett az országba az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) grúziai programjának meghívására. Szeptember 26. és 29. között egy fővárosi szállodában képzést tartottak nem kormányzati szervezetek és civil aktivisták részvételével, akik "meghatározó szerepet játszottak volna a kormány erőszakos eszközökkel történő megdöntésének előkészítésében és végrehajtásában".

A szerb állampolgárokat szeptember 29-én az állambiztonsági szolgálat kihallgatta. Ennek során megállapítást nyert, hogy megpróbálták eltitkolni látogatásuk valódi célját.

Szeptember 30-án Grúziából Bulgáriába utaztak.

Szeptember 18-án a grúz állambiztonsági szolgálat közölte: egy csoport, köztük az Ukrajnában tartózkodó Giorgi Lordkipanidze volt belügyminiszter-helyettes azt tervezi, hogy Grúziában az ukrajnai Majdanhoz hasonló eseményt rendez, ha az Európai Unió az év végéig nem adja meg az országnak a tagjelölti státuszt.

Az ügynökség szerint zavargásokat szerveznének a kormány erőszakos megdöntése érdekében. Ehhez a szervezők az Ukrajnában az oroszok ellen harcoló grúzokat, valamint olyan helyi fiatalokat kívántak bevonni, akiket a lengyel-ukrán határ közelében képez ki a szerb Kanvasz szervezet, amelynek magja az Otpor (Ellenállás), az egykori Milosevic-rezsim ellen fellépő ellenállási mozgalom.

Grúzia hétfőn magyarázatot követelt az Egyesült Államoktól a zavargások előkészítésének finanszírozására.

Irakli Kobahidze, a kormányzó Grúziai Álom - Demokratikus Grúzia párt vezetője azt mondta, Washingtonnak magyarázatot kell adnia, hogy az USAID finanszírozta-e a szerb állampolgárok részvételével az országban tartott képzéseket, amelyeken helyieket a hatalom megdöntésére készítettek volna fel.

"Mint kiderült, mindezt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége finanszírozza, amelyet USAID-nek hívnak, ami amerikai segélyt jelent, de ez nem amerikai segély, úgy tűnik nekem. Persze, e tekintetben még tisztázásra lesz szükségünk. Miért finanszírozott az USAID egy ilyen képzést, amelynek közvetlen célja egy georgiai forradalom előkészítése volt?" - tette fel a kérdést Kobahidze a sajtótájékoztatón.

"Ez fekete nap a Grúziának nyújtott amerikai segélyek történetében. Amint látjuk, az amerikai nép pénzét itt sajnálatosan arra használják fel, hogy bizonyos forradalmi folyamatokat tervezzenek, célzottan zavargásokra és erőszak kiprovokálására készítsék fel az embereket" - hangoztatta Salva Papuasvili, a grúz parlament elnöke újságíróknak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×