eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Liepupe, 2015. március 22.Az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú  páncélozott harcjárműveinek konvoja a lettországi Liepupén halad át 2015. március 22-én. A Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében az amerikai egység az észtországi Tapa támaszpontjáról indult el az előző nap, hogy a balti államokon, valamint Lengyel- és Csehországon át jusson el németországi támaszpontjára, Vilseckbe. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

"Még többet kell költeni a hadseregre" - mondja az észt kormányfő

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat - hangoztatta Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök, arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra. "Ezt szorgalmazom NATO-szinten is" - tette hozzá.

A tallinni tanácskozás témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz támadást követő regionális biztonsági helyzet is. Kallas erre utalva kifejtette: "Nézzük meg az 1988-as évet, amikor minden NATO-szövetséges a GDP több mint 1 százalékát költötte védelemre. És miért? Mert komoly veszélyt láttak. De most

a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt, mert a háború visszatért Európába".

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerdán csatlakozott a konferenciához, beszédében Németország további támogatásáról biztosította a három balti NATO-tagországot "Oroszország elrettentésében".

"Németország vállalja a felelősséget és átveszi a vezető szerepet" - jelentette ki. "Az önök oldalán állunk, ameddig szükség van rá" - mondta. Figyelmeztetett, hogy "szörnyű következményei" lennének, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei sikerrel járnának.

Pistorius megerősítette egy német dandár litvániai telepítésének tervét. Eszerint 4000 német katonát vezényelnének a balti országba, ahol állandó jelleggel állomásoznának családjukkal együtt.

A szerdán befejeződő háromnapos tallinni fórumon a balti köztársaságokon kívül részt vesznek más NATO-országok és Ukrajna képviselői is.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×