eur:
380.37
usd:
351.5
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Liepupe, 2015. március 22.Az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú  páncélozott harcjárműveinek konvoja a lettországi Liepupén halad át 2015. március 22-én. A Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében az amerikai egység az észtországi Tapa támaszpontjáról indult el az előző nap, hogy a balti államokon, valamint Lengyel- és Csehországon át jusson el németországi támaszpontjára, Vilseckbe. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

"Még többet kell költeni a hadseregre" - mondja az észt kormányfő

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat - hangoztatta Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök, arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra. "Ezt szorgalmazom NATO-szinten is" - tette hozzá.

A tallinni tanácskozás témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz támadást követő regionális biztonsági helyzet is. Kallas erre utalva kifejtette: "Nézzük meg az 1988-as évet, amikor minden NATO-szövetséges a GDP több mint 1 százalékát költötte védelemre. És miért? Mert komoly veszélyt láttak. De most

a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt, mert a háború visszatért Európába".

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerdán csatlakozott a konferenciához, beszédében Németország további támogatásáról biztosította a három balti NATO-tagországot "Oroszország elrettentésében".

"Németország vállalja a felelősséget és átveszi a vezető szerepet" - jelentette ki. "Az önök oldalán állunk, ameddig szükség van rá" - mondta. Figyelmeztetett, hogy "szörnyű következményei" lennének, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei sikerrel járnának.

Pistorius megerősítette egy német dandár litvániai telepítésének tervét. Eszerint 4000 német katonát vezényelnének a balti országba, ahol állandó jelleggel állomásoznának családjukkal együtt.

A szerdán befejeződő háromnapos tallinni fórumon a balti köztársaságokon kívül részt vesznek más NATO-országok és Ukrajna képviselői is.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×