eur:
389.06
usd:
367.36
bux:
55824.64
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája által közzétett kép azeri katonákról az örmény fegyveres erőkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban azután robbantak ki összecsapások, hogy Örményország bejelentette, hogy Azerbajzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.
Nyitókép: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája

Hegyi-Karabah - kőkemény állásfoglalás érkezett az Európa Tanácstól

A 46 tagot számláló ET "agresszív katonai hadműveletnek" tartja Azerbajdzsán fellépését.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán "agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban", és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: "mélységes aggodalmat" érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

"Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni" - fogalmazott.

Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez. Ennek nincs alternatívája - szögezte le a főtitkár.

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, "Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira" - fogalmazott.

Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani - tette hozzá a PACE elnöke.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Óvatos emelkedéssel kezdték az európai tőzsdék szeptember utolsó kereskedési napját, miután az amerikai indexek pluszban zártak csütörtökön, és az ázsiai részvénypiacokon is többnyire jó volt a hangulat hajnalban. A délelőtti eurózónás inflációs adatokat követően tovább emelkedtek az irányadó európai indexek, de délután még az Egyesült Államokból is érkezett inflációs statisztika. A magyar tőzsdén az OTP felfelé korrigál a tegnapi hír nélküli esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×