eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megrongált autó Sztepanakertben 2023. szeptember 19-én, miután Azerbajdzsán terrorelhárító műveletet indított az örmények ellen Hegyi-Karabahban. Azeri tájékoztatás szerint az örmény erők az azeri állásokra támadtak, és több katonát megsebesítettek, örmény részről viszont cáfolják ezt az állítást. Örmény források szerint két polgári személy életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/OC Media/Szargszján

Hegyi-Karabah úgy érzi, mindenki magára hagyta

Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról, Baku most Jereván válaszát várja – mondta el csütörtökön Ilham Alijev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket.

A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón. Egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is hozzátette:

nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Szamvel Sahramanján, az el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója, David Babaján a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Hegyi-Karabah örmény vezetése megállapodott a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, de a kulcsfontosságú részleteket, például a fegyverek átadására vonatkozóan még ki kell dolgozni.

Még sok kérdést meg kell vitatni, például a biztonsági garanciák ügyét. Nincs még végleges megállapodás – mondta.

Babaján azt is hozzátette: Hegyi-Karabah úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta. „Olyan érzés, mint Konstantinápolyban 1453-ban. Ostrom alatt vagyunk, és bekerítettek minket” – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×