eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Örményország külügyminisztériuma által közreadott képen lángol egy épület egy azeri tüzérségi támadást követően a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepanakertben 2020. október 24-én. Folytatódnak a harcok az örmény és az azeri fél között azután is, hogy a két ország külügyminisztere amerikai közvetítéssel az előző nap Washingtonban tárgyalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Örményország külügyminisztériuma/Davit Ghahramanyan

Azerbajdzsán megindult, itt a legújabb háború

Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított Hegyi-Karabah ellen - jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.

A tárca közleményében részletekre nem tért ki, csak annyit közölt: a "terrorelhárító művelet" néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

Az örmény védelmi tárca azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet.

Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020 őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

Közben a szakadár hegyi-karabahi hatóságok közölték, hogy a terület fővárosa, Sztepanakert "intenzív tűz" alatt áll. A hatóságok szerint Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad. Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Oroszország a hegyi-karabahi vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×