eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Műanyag zacskóval a fején megy egy nő a szakadó esőben Berlinben 2019. augusztus 2-án.
Nyitókép: Omer Messinger

Rettegés Berlinben: visszaszereznék a parkokat, ahol eluralkodott az erőszak

Biztonsági csúcstalálkozót tartanak német fővárosban, mert áldatlan állapotok uralkodnak a zöld területeken.

Joggal lehet büszke a német főváros hatalmas parkjaira, amelyek kíváló lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódni kívánóknak épp úgy, mint a sportot választóknak. Mindezt megkeseríti azonban, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az erőszakos cselekmények száma. A hatóságok szerint különösen a késő esti óráktól felettébb kockázatos a remélt kikapcsolódás.

A Görlitzer Park az egyik legnagyobb fővárosi park, illetve rekreációs terület Berlin Kreuzberg kerületében. A 14 hektáros park területén a sétányok mellett többek között több sport- és futballpálya található. Ez az a park, ahol a szilveszteri zavargások hatalmas felzúdulást keltettek, elharapódzott a csoportos nemi erőszak, a kábítószer-fogyasztás, illetve -kereskedés. Szilveszterkor fiatal férfiak petárdákkal támadták meg a kiérkező rendőrséget és a tűzoltóságot is.

Ez ellen hirdetett harcot most az önálló tartománynak számító főváros szenátusa, élén Kai Wegner kereszténydemokrata kormányzó polgármesterrel. A polgármester a koalíciós partner szociáldemokratákkal teljes egyetértésben ezért " biztonsági csúcstalálkozót" hívott össze. Kai Wegner hangsúlyozta az erőszak elleni kemény fellépés, illetve a megelőzés fontosságát.

A rendőrség és az igazságszolgáltatás számára biztosítani kell azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik, hogy "a berliniek ismét biztonságban érezhessék magukat" – mondta a polgármester, aki szerint a Görlitzer Park "az elhibázott tolerancia" jelképe volt eddig. "Ennek most véget kell vetni" – hangsúlyozta.

A sürgős cselevést egy hetekkel ezelőtti erőszakos cselekmény váltotta ki. A kora hajnali órákban egy 27 éves nőt erőszakoltak meg, társát megverték, és kénytelen volt mindent végignézni. Nem sokkal később három gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik Szomáliából és Bissau-Guineából érkeztek.

A polgármester sürgette a sok esetben visszaeső, migráns hátterű elkövetők kiutasítását, utalva arra, hogy ebben a törekvésében a helyi SPD is támogatja.

A biztonsági csúcstalálkozóra meghívást kaptak több érintett berlini kerület, valamint a rendőrség és a tűzoltóság képviselői. Értesülések szerint a tervezett intézkedések között szerepel a Görlitzer Park éjszakai lezárása, a videokamerás megfigyelés, továbbá az állandó rendőri jelenlét. Felvetődött a parkok esetleges bekerítésének, illetve jobb éjszakai megvilágításának szükségessége is.

Az RBB rádiónak nyilatkozva a kormányzó polgármester utalt arra, hogy a parkok az erőszak és a bűnözés szimbólumává váltak. "A parkokat vissza kell szerezni" – hangsúlyozta Wegner.

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatban utalt a finanszírozás fontosságára is. A szenátus vállalja saját felelősségét mindebben – jelentette ki, felelősségvállalásra szólítva fel az érintett berlini kerületeket is,

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×