eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: lng.hr

Van még európai ország, amelyik egyelőre képtelen elszakadni az orosz gáztól

Összességben csökkent Spanyolország földgázimportja, de ezen belül egyre nagyobb arányban támaszkodik a cseppfolyósított orosz földgáz behozatalára a madridi ökológiai minisztérium jelentése szerint.

Júliusban a földgázimport 28 százaléka származott orosz LNG-szállításokból, szemben az egy évvel korábbi 14,5 százalékkal. Oroszország így a második legnagyobb földgázszállítóvá lépett elő Algéria után, ahonnan a Földközi-tengeren át fektetett csővezetéken érkezik a földgáz.

A Spanyolországba egyéb beszerzési forrásokból, Nigériából, Norvégiából, Katarból és az Egyesült Államokból érkező földgáz mennyisége csökkent júliusban.

Az év első hét hónapjában a Spanyolországba irányuló orosz gázszállítások 70 százalékkal nőttek és 21 százalékát adták a teljes spanyol földgázimportnak.

Spanyolország földgázigényét teljes egészében importból fedezi.

Egy elemzés szerint cseppfolyósított földgázból az Európai Unió a január-júliusi periódusban 40 százalékkal többet importált Oroszországból az ukrajnai háború előtti helyzethez, 2021 azonos periódusához képest. Az EU vezetékes földgázimportja azonban visszaesett a tavalyihoz képest részben az Északi Áramlat vezetékek felrobbantása, részben az Oroszországra kivetett nyugati szankciók miatt.

Pénteken Brüsszelben az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország ökológiai átmenetért és a demográfiai kihívásért felelős minisztere, Teresa Ribera kijelentette, hogy rövid távon nem tervezik az orosz LNG-import betiltását, mivel egy ilyen lépés olyan árrobbanást idézne elő, amely megbénítaná az EU gazdaságát.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×