eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Narendra Modi indiai miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélései közben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport 11. csúcstalálkozójának első napján, a brazíliavárosi Itamaraty-palotában 2019. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Pavel Golovkin

26 párti összefogás alakult a kormány ellen Indiában

A cél: a nacionalista Hindu Néppárt leváltása.

India 26 ellenzéki pártja pénteken megegyezett, hogy Narendra Modi miniszterelnök és a kormányzó hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) leváltása érdekében közös ellenzéki pártszövetségben indulnak a jövő májusi országos parlamenti választásokon.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) vezetői, Sonia Gandhi és Rahul Gandhi - mindketten a befolyásos politikai dinasztia tagjai - kétnapos tárgyalásokat folytattak más fontos ellenzéki vezetőkkel Mumbaiban.

A júniusban alapított ellenzéki pártszövetség (Indian National Developmental Inclusive Alliance - INDIA) tagjai megegyeztek, hogy a "kompromisszumokra épülő együttműködés szellemében" kidolgozzák a mandátumok megosztását az indiai államokban, elkerülve, hogy az elvesző töredékszavazatok Modi pártját erősítsék. Céljuk, hogy minden szavazókörzetben egyetlen közös jelöltet állítsanak a kormánypárt politikusával szemben.

Szambit Patra, a BJP szóvivője kijelentette: az ellenzéki pártszövetség az egység látszatát kelti, ám tagjai a 2024-es választásokon csúnyán összevesznek majd egymással.

Elemzők szerint az ellenzéknek nehéz dolga lesz a kormány, illetve a miniszterelnök leváltásával, Modi ugyanis India messze legnépszerűbb vezetője. A kormányzó BJP tíz indiai államot irányít közvetlenül a 28-ból, négy másik államban koalícióban kormányoz, a parlamenti alsóház 543 képviselői helyének pedig több mint 55 százalékával rendelkezik.

Modi 2014 óta India miniszterelnöke. Pártjával 2019-ben egy újabb ciklusra kapott felhatalmazást a szavazóktól, miután a megosztott ellenzékkel szemben győzelmet aratott a választásokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×