eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68412.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A német kormány támadásba lendül

A koalíciós pártok közötti tartós viszálykodás előzte meg a német kormány rendkívüli válságtanácskozását a brandfenburgi Meseberg kastélyban. A koalíció új kezdetet és ennek keretében a többmilliárdos gazdaságélénkítő csomagot ígér.

Az ülés mérlegét a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár és két kisebbik koalciós párt vezetője, a zöldpárti Robert Habeck alkancellár, egyben gazdasági miniszter és a szabad demokrata Christian Lindner pénzügyminiszter a jövőt illetően szinte kötelező derűlátással vonta meg. Ezek közös nevezője, hogy – mint fogalmaztak – a pangó gazdaság élénkítése érdekében a növekedéshez "impulzusokra" van szükség.

A kancellár "offenzívát" hirdetett a növekedés előmozdítására,

hangsúlyozva a beruházások szükségességét.

Az ARD közszolgálati televízió összegzése szerint Scholz, Habeck és Lindner egy tíz pontból álló tervet mutatott be. Az elsők között említették a vállalatok számára nyújtandó adókönnyítéseket, a klímavédelmet célzó beruházásokat, a külföldi munkaerő vonzását, valamint a tervezési és jóváhagyási eljárások felgyorsítását. Állításuk szerint több célkitűzés megvalósítása már meg is indult.

A konjunktúra jelenleg tapasztalt lanyhulása nem vezethet ahhoz, hogy a vállalatok hosszú távú beruházásai csorbát szenvedjenek – érveltek a koalíciós politikusok.

A gazdasági növekedés biztosítására hivatott törvénytervezet egyik legfontosabb adata az, hogy a gazdaság kulcsszereplőinek elsősorban adókönnyítések formájában nyújtandó éves támogatást 2028-ig a jelenlegi mintegy 6,6 milliárdról 7,035 milliárd euróra növelik.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint egyben jelzést is kívántak nyújtani, hogy Németországban érdemes befektetni. A szabad demokrata Chistian Lindner, a pénzügyi tárca vezetője elismerte, hogy Németországban a gazdasági növekedés kevésbé dinamikus, mint több más országban. Megítélése szerint ugyanakkor erős mind a középosztály, mind az ipar gazdasági szerkezete. Ez – mint fogalmazott – biztosítja a száznyolcvan fokos fordulathoz szükséges potenciált, amit a kormánynak különböző intézkedésekkel támogatnia kell.

Korábbi adatok szerint a német gazdaság teljesítménye az első negyedévben a korábbihoz képest visszaesett, a második negyedévben pedig stagnált. A Nemzetközi Valutaalap július végén csökkentette a németországi gazdasági fejlődésre vonatkozó várakozásait. Úgy ítélte meg, hogy

a bruttó hazai össztermék az idei esztendőben 0,3 százalékkal zsugorodik.

A Die Zeit című tekintélyes hetilap mindezzel kapcsolatban idézte brit laptársát, a The Economistot. Az ugyancsak gazdasági hetilap ugyanis nem sokkal a mesebergi tanácskozás előtt feltette a kérdést, vajon Németország ismét "Európa beteg embere" lenne.

A német lap ugyanakkor idézte Olaf Scholz kancellárt is, aki szerint a kormánypártok részéről az eddiginél jobb kommunikációra van szükség. A kancellár nem zárta ki, hogy a partnerek között a jövőben is lesznek viták, illetve összetűzések. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy azok az eddigieknél "csendesebbek" lesznek.

Az elmúlt hetekben a kormánynak rendkívül sokat ártott, hogy – mint azon nyomban kiszivárgott – a zöldpárti családügyi miniszter megvétózta a pénzügyminiszter Mesebergben végül jóváhagyott gazdaságfejlesztési tervezetét. Végül kompromisszum jött létre, és jelentősen megemelték a családok, ezen belül elsősorban a gyermekek biztonságát célzó összegetet.

Ugyancsak a mesebergi válságülés "mellékterméke" volt, hogy a jövő évtől az eddigi 502 euróról 563 euróra növelik az arra leginkább rászorulóknak, illetve a létminimum alatt élőknek, elsősorban a munkanélkülieknek nyújtandó havi szociális támogatást. Az úgynevezett Bürgergeld 2022 végén a korábbi Hartz-IV támogatást váltotta fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×