eur:
393.69
usd:
362.72
bux:
73275.81
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Lemondott a British Museum igazgatója a műkincslopási botrány miatt

A múzeum gyűjteményéből eltűnt műkincsek utáni nyomozás során feltárt hiányosságok miatt lemondott pozíciójáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója pénteken.

A múzeumot 2016 óta vezető német művészettörténész közleményében elismerte, hogy találhattak volna jobb megoldást is, amikor tudomásukra jutott, hogy egyik alkalmazott műtárgyakat lophatott el a múzeumból. A mulasztásért "végső soron" ő a felelős - hangsúlyozta. "Nyilvánvaló, hogy a British Museum nem foglalkozott az üggyel olyan átfogó módon, mint ahogyan kellett volna" - áll a közleményben.

A British Musem, London egyik legnépszerűbb múzeuma a múlt héten bocsátotta el egyik munkatársát 15. és 19. század között készült aranyékszerek és drágakövek ellopásáért. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy egy meg nem nevezett férfit ugyan meghallgattak, de nem emeltek vádat ellene.

Fischer hozzátette, hogy visszavonta minden olyan állítását, amellyel azt a műkereskedőt illette, aki először értesítette a múzeumot a műkincsek ellopásáról, és "őszinte sajnálatát" fejezte ki "hibás megjegyzései" miatt.

A hét elején Fisher azzal vádolta meg a szóban forgó Ittai Gradel műkereskedőt, hogy bizonyos információkat elhallgatott, amikor értesítette őket a műkincslopásról.

A múzeum kuratóriuma, amelynek George Osborne volt pénzügyminiszter az elnöke, elfogadta Fischer lemondását. "Megjavítjuk azt, ami elromlott" - ígérte Osborne.

A múzeum közleményében eredetileg az állt, hogy Fischer azonnal hatállyal távozik, de ezt később módosították, mondván, hogy akkor fog távozni a pozíciójáról, ha új ideiglenes vezetőt találnak a múzeum élére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
A gázt vagy a féket nyomja a jegybank? Mi történik?

A gázt vagy a féket nyomja a jegybank? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntését és az azt követő tájékoztatót értékeltük, de szó volt arról is, hogy mit tehet az MNB a magas szolgáltatásinflációval szemben. Vendégünk volt Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A második blokkban a meglepetést okozó, májusi kereseti adatokról kérdeztük Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×