eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lemondott a British Museum igazgatója a műkincslopási botrány miatt

A múzeum gyűjteményéből eltűnt műkincsek utáni nyomozás során feltárt hiányosságok miatt lemondott pozíciójáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója pénteken.

A múzeumot 2016 óta vezető német művészettörténész közleményében elismerte, hogy találhattak volna jobb megoldást is, amikor tudomásukra jutott, hogy egyik alkalmazott műtárgyakat lophatott el a múzeumból. A mulasztásért "végső soron" ő a felelős - hangsúlyozta. "Nyilvánvaló, hogy a British Museum nem foglalkozott az üggyel olyan átfogó módon, mint ahogyan kellett volna" - áll a közleményben.

A British Musem, London egyik legnépszerűbb múzeuma a múlt héten bocsátotta el egyik munkatársát 15. és 19. század között készült aranyékszerek és drágakövek ellopásáért. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy egy meg nem nevezett férfit ugyan meghallgattak, de nem emeltek vádat ellene.

Fischer hozzátette, hogy visszavonta minden olyan állítását, amellyel azt a műkereskedőt illette, aki először értesítette a múzeumot a műkincsek ellopásáról, és "őszinte sajnálatát" fejezte ki "hibás megjegyzései" miatt.

A hét elején Fisher azzal vádolta meg a szóban forgó Ittai Gradel műkereskedőt, hogy bizonyos információkat elhallgatott, amikor értesítette őket a műkincslopásról.

A múzeum kuratóriuma, amelynek George Osborne volt pénzügyminiszter az elnöke, elfogadta Fischer lemondását. "Megjavítjuk azt, ami elromlott" - ígérte Osborne.

A múzeum közleményében eredetileg az állt, hogy Fischer azonnal hatállyal távozik, de ezt később módosították, mondván, hogy akkor fog távozni a pozíciójáról, ha új ideiglenes vezetőt találnak a múzeum élére.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×