eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Börtön vár a veszélyes kiberbűnözőre

Nagy-Britanniában a távollétében mondta ki bűnösnek a bíróság azt a 18 éves fiút, aki kibertámadást intézett több nemzetközi óriáscég ellen.

A 18 éves elítélt Arion Kurtaj 2022 szeptemberében először a Revolut, két nappal később az Uber ellen intézett támadást. Ezután megtámadta a Rockstar Games amerikai székhelyű játékfejlesztő vállalat rendszerét, megfenyegetve a vállalat alkalmazottjait, hogy nyilvánosan közzéteszi a bemutatás előtt álló GTA soron következő verziójának forráskódját.

Az ügyben eljáró southwarki koronabíróság ezúttal csak arról döntött a fiú megromlott egészségi állapota miatt, hogy felelősségre vonható-e a bűncselekmények elkövetéséért. A bíróság 12 vádpontban, három rendbeli zsarolás, két rendbeli csalás és hat számítógépes visszaélés vétségében találta bűnösnek a fiatalt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a fiú kibertámadást hajtott végre és megzsarolta áldozatait.

2021-ben a BT-t Nagy-Britannia legnagyobb szélessávú internetszolgáltatóját, az EE mobilszolgáltatót, majd 2022 februárjában az Nvidia chipgyártót támadta meg.

Kurtaj tárgyalásával egyidőben zajlott annak a 17 éves fiúnak a tárgyalása is, aki segített Kurtajnak a támadásoknál. A fiú nevét személyiségi jogokra hivatkozva nem árulták el. Ő már az eljárás kezdetén 2022-ben elismerte bűnösségét az ellene felhozott vádpontokban.

Kurtaj és segítője a Lapsus hekkercsoport tagjaként hajtotta végre támadásait. A hekkercsoport az utóbbi években több óriásvállalatot is megtámadott, és üzleti titoknak minősülő adatokat szivárogtatott ki.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×