eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy ukrán dróntámadásban megrongálódott épület Moszkvában 2023. július 30-án. A támadás során egy ember megsebesült, két épületben keletkezett kár.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Tálas Péter: az ukrán támadásoknak óriási, de nem katonai jelentősége van

Oroszország nyugat-ukrajnai városok elleni rakétatámadásaiban legalább három ember meghalt. Közben Ukrajna újabb drónokat vetett be orosz földön. Miért támadja Oroszország Nyugat-Ukrajnát, Ukrajna pedig mit remél a drónok alkalmazásától? Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét kérdeztük.

Oroszországnak eddig nem volt elég eszköze Nyugat-Ukrajna támadásához, de most valószínűleg iráni fegyverekhez jutott. Ezek bevetésében az motiválja az oroszokat, hogy tovább növeljék Ukrajna költségeit és ellehetetlenítsék az országot – mondta az InfoRádióban Tálas Péter. Azt is hozzátette: valószínűleg olyan célpontokat igyekeznek támadni, ahol sejtik, hogy ott harcjárművek karbantartása folyhat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben választások lesznek a Donbász területén, és miután eddig nem igazán jöttek az orosz sikerek, ezt ellensúlyozhatják – hasonlóan a Fekete-tengeri lépésekhez – ezek a támadások. „A marginális, de kommunikálható eszkaláció, ami sikerként adható el.”

Szerinte az, hogy Oroszország egész Ukrajnára kiterjeszti a támadásokat, azt is jelentheti: mindenki érezze a fenyegetést. Az oroszok abban bíznak, hogy ez majd megmozgatja az ukrán társadalmat és szembe fordítja a kijevi vezetéssel. „Ez egyelőre nem nagyon mutatkozik, sőt, azokat is ellenállásra ösztönzi, akik eddig nem érzékelték a háború tényleges menetét.”

Az Ukrajna által indított dróntámadásoknak nem katonai, hanem kommunikációs és pszichológiai jelentősége van,

az viszont óriási – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: a kérdés, mennyire ellenálló az orosz védelem. Ha az orosz célpontokba csapódó drónokat Ukrajnából indítják – amiknek így vagy 800 kilométert kell megtenniük –, akkor az orosz légvédelem teljesítménye kifogásolható. Amennyiben orosz területekről vetik be a robotokat, akkor pedig a határőrség, illetve a belbiztonság hatékonysága kérdőjeleződik meg.

Tálas Péter szerint az orosz és az ukrán támadásnak van még egy célja: senki se érezhesse magát biztonságban, a háborún kívülállónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×