eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Tunéziai tüntetők jelszavakat skandálnak az arab tavasz nyitányát jelentő tunéziai forradalom 10. évfordulója alkalmából tartott tüntetésen Tuniszban 2021. január 14-én. Tunéziában több évtizedes önkényuralom után országos népfelkelés űzte el az 1987 óta hatalmon lévő Zin el-Abidin ben Ali elnököt a hatalomból.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Sayfo Omar: fontos brüsszeli felismerés vezet az EU határainak megvédéséhez

Azzal kell tárgyalni a migránsok feltartóztatásáról, aki helyben erős hatalommal rendelkezik, vele pedig gazdasági megállapodásokat is kell kötni –ebben áll a nagy titok a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint.

Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumának egyik fő eleme, hogy az unión kívülre helyezi a határkontrollt, vagyis a kibocsátó és tranzitországokat fokozottabban vonja be az EU külső határainak védelmébe.

Az egyik ilyen fókuszterület Észak-Afrika, de az egyes országokkal külön kell egyezségre jutnia az EU-nak.

"A legutóbbi megállapodás Tunéziával köttetett meg, de itt fontos tudni, hogy nem új jelenségről van szó; ami most újdonság, hogy az EU gyakorlatilag beismerte, hogy Észak-Afrikában sem működik máshogy a dolog. Törökországgal már 2016-ban kötött az EU megállapodást a migránsok feltartóztatására, de már korábban is működött ez a gyakorlat, hisz Kadhafi ezredes és a 2011-ben megbuktatott Benali elnök is Olaszországgal megegyezett a feltartóztatásban. Ami most történik, hogy az EU rájött arra, hogy bárki is van hatalmon az arab tavasz óta az észak-afrikai országokban, vele érdemes tárgyalni, hogy ne jöjjenek migránsok nagy tömegben Európába" – húzta alá Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az InfoRádióban.

Hogy mit ad az EU? Pénzt és legitimációt. "Gondoljunk arra, hogy Kaisz Szaid elnök 2019-ben került hatalomra Tunéziában, de 2021 óta rendszeres támadások érik diplomáciai és politikai szinten, mivel egyre inkább kiterjeszti az elnöki hatalmát, ezzel visszarendezve az ország vezetését egy autokrata irányba. A megállapodással az EU legitimálja az ő hatalmát, berendezkedését. Emellett

az EU pénzt is kínál, 150 millió eurót határellenőrzésre, és több mint eegymilliárd eurót gazdasági kapcsolatok élénkítésére,

amire nagy szüksége is van az országnak azok után, hogy a Világbank olyan követelésekkel állt elő, amelyek megingathatták volna az elnök hatalmát; az élelmiszerek lakossági ártámogatásának megcsappantását, a közalkalmazotti bérek mérséklését, amelyek népszerűtlen lépések lettek volna. Így viszont alternatív forrásokhoz juthat Tunézia" – mondta Sayfo Omar.

Az Európai Unió közben együttműködést tervez még Egyiptommal és Marokkóval, de ezek megújításai korábbi egyezségeknek. "Egyiptom, amely élén szintén erős kezű vezetés áll, teljesíti is a feltételeket, ennek az országnak a lakossága 100 millió, egyharmada szegénységi küszöb alatt él, és több millió fekete-afrikai menekült is van az országban. Innen nem érkeztek migránsok az elmúlt években Európába, az ország tartotta magát az elmúlt években. Hasonló a helyzet Marokkóval is."

A szakértő úgy látja, nincs más megoldás, ezeknek a megállapodásoknak kell eredményre vezetni.

"Az EU felismerte, hogy mindenhol azzal kell tárgyalni, aki helyben meg tudja erősíteni a maga pozícióját, nem kívülről kell beleszólni egy adott ország politikájába, ahol helyi dinamikák vannak érvényben. Ez a szükségszerűség leginkább Líbiában szembetűnő, ahol 2016-ban Olaszország helyi milíciákkal tárgyalt a migránsok feltartóztatásáról, ma pedig már egy egységkormánnyal tárgyal az EU ugyanerről" – hozta fel példaként Sayfo Omar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×