eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Elszabadultak a horvátországi árak, veszéyben lehet a turizmus

Az osztrák és a német sajtó egyre többet ír a szerintük túl magas horvátországi árakról. Az pedig nem valószínű, hogy az jót tesz a horvát turizmusnak, ha már a német nyelvű turistaközönség számára is drága Horvátország.

„Drága, drágább, Horvátország” – ezzel a nem túl kellemes szuperlatívuszával írta le nemrég egy osztrák bulvárlap az árak alakulását abban az országban, amely Olaszország mellett egyébként az osztrákok legkedveltebb külföldi úti célja. A napi.hu most a FAZ egyik cikkét idézve ír arról, hogy nem igazán nyerte el a német nyelvű sajtó tetszését az, hogy idén nyáron volt olyan hely Horvátországban, ahol 5 euró volt egy gombóc fagylalt.

Az euró – jegyzi meg a német FAZ – úgy tűnik, valóban igazolta „teuró” hírnevét (Németországban így nevezték el a közös valutát az euró bevezetése után, a teuer németül drágát jelent.) Horvátországban – mint ismert – ez év eleje óta az euró a hivatalos fizetőeszköz.

„Sokak számára úgy tűnik, hogy az Adria luxuscélponttá válik. Az internet és a bulvársajtó tele van panaszokkal a dalmáciai és isztriai árakkal kapcsolatban” – írja a német újság. A magas árakra példaként említik az 5 eurós dubrovniki fagyi gombócot, vagy egy hamburgert, amely állítólag 22 euróra rúg az egyik isztriai városban.

A FAZ közli Marko Primorac horvát pénzügyminiszter nyilatkozatát is, aki június végén nyilvánosan fakadt ki az árak alakulása miatt. Arra figyelmeztetett, hogy ha ez a tendencia folytatódik, az veszélyeztetheti a turisztikai szezont, vagyis hosszú távú (negatív) hatásai lehetnek. A turizmus pedig Horvátország legfontosabb gazdasági ága. Primorac kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban indokolt volt-e a részben igen magas áremelés, és emlékeztetett a kormány intézkedéseire, köztük az energiatámogatásokra és a turizmusnak nyújtott kedvezményekre – jegyzi meg a FAZ.

A miniszter külön utalt a legfontosabb turisztikai kibocsátó ország, Németország gazdasági helyzetére, és hozzátette, hogy éppen ezért különösen aggasztják őt a túl magas horvátországi árak. Az indokolatlan rövid távú áremelések rövid távú haszonnal járhatnak, de nemkívánatos, hosszú távú hatásai lehetnek, ha távol tartja a vendégeket – tette hozzá a miniszter.

Ugyanakkor a német lap azt is megjegyzi, hogy akadnak olyan nevezetességek, ahol nem lenne nagy baj, ha némileg elmaradoznának a turisták. Külön kiemelte Dubrovnikot, ahol lassan lépni sem lehet a látogatóktól és egyetlen lakosra 36 turista jut átlagban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×