eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond Tim Michaels wisconsini republikánus kormányzó, Ron Johnson szenátor és Derrick Van Orden képviselőjelölt kampányrendezvényén a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Morry Gash

Csizmazia Gábor: fajsúlyos az újabb Donald Trump elleni vád, de csak megerősíti a szavazóit

Újabb ügyben emeltek vádat Donald Trump ellen. A volt amerikai elnököt ezúttal Georgia állam vádolja azzal, hogy meg akarta változtatni a 2020-as választások eredményét.

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni legújabb vádemelés, a korábbi ügyekhez képest már egy fajsúlyosabb ügy, és akár még hatással is lehet Trump 2024-es esetleges elnökjelöltségére is – mondta el az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika-kutató Intézetének munkatársa, Csizmazia Gábor.

A kutató emlékeztetett arra, hogy most arra hivatkozva vonják eljárás alá Donald Trumpot mert a 2021-es választáson választási csalással vádolta meg a demokrata pártot. 2021. január 2-án Donald Trump még hivatalban lévő elnökként beszélt Georgia állam választási lebonyolításért felelős kiemelt tisztviselőjével és felvezette azt, hogy "jó lenne, ha találnának még 12 ezer szavazatot". Azt is mondta, hogy voltak szerinte választási visszaélések Georgia államban. Például Trump feltételezése szerint ötezer elhunyt ember szavazatának a leadására is sor került a demokraták sikere érdekében.

A beszélgetés miatt kezdett el már két éve nyomozni az ügyész Georgia államban. A mostani vád szerint Donald Trump Georgia államban a választást megpróbálta ellehetetleníteni, méghozzá nem egyedül, hanem 18 tanácsadójával együtt. A vád szerint ugyanis zsarolás, illetve kvázi szervezett bűnözés formájában próbálta meg párhuzamosan egyszerre több csatornán is befolyásolni a választás kimenetelét – mondta Csizmazia Gábor, de hozzátette, hogy láthatóan átpolitizált az ügy, már csak azért is, mivel az Egyesült Államokban az ügyészek mögött pártok állnak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika-kutató Intézetének munkatársa beszélt arról is, hogy a legújabb Trump elleni vádemelési ügyet gyorsított eljárásban szeretné lefolytatni a georgiai ügyész. A tervek szerint augusztus 25-ig meghallgatják mind a 19 vádlottat, és hat hónapon belül el is indítanák a tárgyalást. Ha ez valóban sikerül, akkor ez a negyedik vádemelés beelőzné az összes többi Trump ellen elindított jogi eljárást. Ez pedig közvetlen és jelentős problémát jelenthet a Trump-kampány számára.

"Ugyanakkor

a republikánus szavazókat ezek az ügyek várhatóan csak megerősítik.

A pártvezetőknek azonban nyilván sok fejtörést okoznak, ahogyan a többi republikánus elnökaspiránsnak is, akik visszafogottan fogalmaznak, hiszen nekik szükségük lehet azok szimpátiájára is, akik a népszerű Trump hiányában biztosan rájuk voksolnának" – mondta Csizmazia Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×