eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án.
Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Az ukránok nagy harci reményét már várják a fronton

Gyorsabban véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, ha Németország Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatja a védekezést - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Az ukrán diplomácia vezetője kiemelte, hogy alaptalan a berlini vezetés félelme attól, hogy a Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok miatt még inkább elmérgesedhet a konfliktus, és az ukrán erők oroszországi célpontok ellen is bevethetik a német-svéd fejlesztésű, 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós eszközöket.

Az aggodalom alaptalan, "először is azért, mert más partnerek már szállítottak hasonló hatótávolságú rakétákat" - mondta Dmitro Kuleba a brit-francia fejlesztésű Storm Shadow-ra utalva.

Indokolatlanok a berlini fenntartások azért is, mert az ukrajnai fegyverszállítások ügyében "egyetlen korábbi német döntés sem vezetett eszkalációhoz", éppen ellenkezőleg, a német támogatás "sok ukrán életet mentett már meg" - húzta alá Dmitro Kuleba.

A Taurus rakéták és Leopard 1-es tankok átadásáról az Infostarton az elsők között számoltunk be.

Hozzátette, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) rendszeresített légi indítású manőverező robotrepülőgépeket csak az ország határán belül vetnék be. Az ukrán hadsereg kizárólag arra használja a partnerektől kapott rakétákat, hogy "felszabadítsuk mindazt, ami az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog szerint jogosan a miénk" - mondta a külügyminiszter.

Kiemelte, hogy hazájának nagy szüksége van a Taurusokra, amelyek révén sok ukrán ember, katonák és civilek életét lehet megmenteni, és fel lehet gyorsítani az orosz megszállás alá vett területek felszabadítását.

"A képlet egyszerű: a rakéták nagyobb hatótávolsága a háború rövidebb időtartamát jelenti" - mondta Dmitro Kuleba.

A Taurusokkal Ukrajna "messze a frontvonalon túl elérhetné az orosz megszálló erőket, megzavarhatná logisztikájukat, megsemmisíthetné a parancsnoki állásokat és a lőszerraktárakat" - fejtette ki az ukrán külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×