eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Dobrowiecki Péter: komoly harc dúl a jobboldali vidéki szavazokért Lengyelországban az őszi választásokig

Az ősszel tartják Lengyelországban a parlamenti választásokat, amelyek legfőbb kampánytémái az ukrajnai háború és a szociális kérdések. A lengyel ügyek szakértője az esélyeket latolgatta az Inforádióban.

Egy kivételével az összes lengyel párt az Ukrajnához és a háborúhoz való viszony alapján határozza meg magát a kampányban - mondta Dobrowiecki Péter. Majd hozzátette, hogy a kivételt az ellenzéki, szélsőjobboldali Konföderáció jelenti. Ám a háborúval kapcsolatban, a jelenleg kormányzó, Jog és Igazságosság párt (PiS) hozzáállásában is van némi változás. Jarosław Kaczyński pártelnök nemrég egy rádióinterjúban bírálta az ukrán vezetés Lengyelországgal szemben tanúsított magatartását. Ennek hatására aztán markánsan kritikusabbá vált a háború és Ukrajna megítélése is a lengyel kormányoldalon - közölte a szakértő.

Mint mondta, korábban a választási kampányt inkább a szociális témák uralták. A legfőbb kérdés az, hogy a különböző pártok - ha sikerül hatalomra kerülniük -, akkor folytatnák-e a Jog és Igazságosság által megkezdett szociális támogató programot. Abban teljes az egyetértés a pártok között, hogy a szociális juttatások megőrzése létfontosságú a lengyel családok számára. Ám Konföderáció ebben a kérdésben is más nézetet vall. Szerintük a családtámogatás helyett inkább egy amerikai típusú, az egyén boldogulására hangsúlyt helyező társadalmi modellt kéne megvalósítani Lengyelországban.

Dobrowiecki Péter az esélyeket latolgatva elmondta, hogy a kampány kezdetétől fogva a Jog és Igazságosság párt a legnépszerűbb.

A kormánypárt számára csupán az a kérdés, hogy mekkora fölénnyel lesz képes nyerni.

Vagyis tud-e majd egyedül kormányozni, vagy kénytelen lesz koalícióra lépni. Az ellenzék esetében pedig arról lehet szó, hogy tudnak-e akkor támogatást szerezni, amivel esetleg kibillenthetik a hatalomból a jelenlegi kormányerőket.

A szakértő szerint a Konföderáció kulcs szerepet játszhat a választásokon. Ugyanis az ellenzéki oldalon már minden párt elutasította az együttműködést a szélsőjobbal. A Jog és Igazságosság számára viszont a szélsőjobboldali párt inkább konkurenciát jelent, mivel nagyon hasonló a szavazóbázisuk. De a jelenlegi kormánypárt csak abban az esetben állna össze a Konföderációval, amennyiben az létfontosságú lenne a kormányalakításhoz.

A felmérések azt mutatják, hogy a Jog és Igazságosság 35-38 százalékkal vezet, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform, vagy a mostani néven a Polgári Koalíció, 28-30 százalékot tud felmutatni. Viszont a harmadik legnépszerűbb párt a Konföderáció, amely a szavazatok 14-15 százalékára számíthat. A helyzet persze még változhat - vélekedett Dobrowiecki Péter - hiszen tavasszal az ellenzéki pártok népszerűsége egyre inkább nőni kezdett. Bár ez a folyamat egyelőre lelassult, vagy talán meg is torpant, de nem kizárt egy újabb erősödés sem.

A választásokat azonban valószínűleg a vidéki szavazók fogják eldönteni.

Ők korábban hagyományosan a lengyel Paraszt Párt támogatói voltak. De a Paraszt Párt most egy másik politikai tömörüléssel közösen akar indulni, Harmadik Út elnevezéssel. Csakhogy Lengyelországban a pártszövetségeknek a szavazatok legalább nyolc százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe. Viszont a Harmadik Út pillanatnyilag csupán 6-7 százalékon áll. Így a többi párt azon igyekszik, hogy minél több vidéki szavazót tudjon elcsábítani. Azon versenyeznek, hogy vajon a melyik politikai erő tudja jobban megszólítani a vidékieket és megnyerni őket - hangsúlyozta Dobrowiecki Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×