eur:
389.15
usd:
357.27
bux:
73259.6
2024. július 22. hétfő Magdolna
Orosz T-80BVM harckocsi Ukrajnában. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

A szankciók ellenére is felpöröghet az orosz fegyvergyártás

A háború kitörése után bevezetett büntető intézkedések dacára az orosz iparnak sikerült megoldania, hogy hozzájusson a fontosabb import alkatrészekhez.

A Twitter egyik kommentelője szúrta ki, hogy az oroszok már a második sorozat korszerűsített harckocsit küldik az ukrajnai frontra – olvasható a Portfolio.hu-n. Míg a korábbi modernizációs csomagban T-90-es tankok voltak, most a T-80BVM harckocsi felújított változatából szállított le nagyobb tételt az egyik orosz hadiüzem.

Akárcsak az előző korszerűsítési széria esetében, most is harminc napon belül végeztek a munkálatokkal. Márpedig ez a tempó jóval nagyobb annál, mint ahogy a Nyugat a korszerű tankokat küldi Ukrajnának. Ugyanis több hónapig tartott, mire a 80 darab Leopard 2 és Challanger 2 harckocsi megérkezett a harctérre.

De van még egy fontos észrevétele a bloggernek – teszi hozzá a gazdasági lap. Mégpedig az, hogy a frissen modernizált T-80BVM-kat a legkorszerűbb Szoszna-U célzóberendezéssel látták el. A nappali és éjszakai harcra egyaránt alkalmas műszer lézer távmérőt, valamint ballisztikai számítógépet is tartalmaz. A készülék hőképalkotó egységét korábban a francia Thales szállította. Ám az embargók bevezetése utána cég leállította oroszországi exportját. Viszont az, hogy a Szoszna-U készülékeket ismét beépítik a korszerűsített orosz tankokba arra utal, hogy

Moszkvának valahogy sikerült kijátszania a büntetőintézkedéseket.

Ebben – ahogy arról az Infostart már korábban beszámolt – több közép-ázsiai, egykori szovjet tagköztársaság is az oroszok segítségére lehet. Elsősorban Kirgizisztán és Kazahsztán húz óriási hasznot a Nyugati embargóból. A tiltólistás alkatrészeket nagy tételben vásárolják, vagy kiszerelik más célra gyártott termékekből és jó pénzért eladják az oroszoknak. Több száz millió dolláros bevételhez jutnak ezzel.

Nem véletlen, hogy már több amerikai törvényhozó is felvetette: az embargót kijátszó országokkal szemben ugyancsak büntető intézkedéseket kellene hozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×