eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az úzvölgyi katonatemető 2023. június 30-án. Az előző napra virradóan eltávolították a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata által 2019-ben törvénytelenül felállított emlékművet és betonkereszteket a temetőből.
Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Megint megrongálták az úzvölgyi katonatemetőt

Ezúttal ismeretlenek a haditemető információs tábláit tették tönkre.

A rendőrségen tett panaszt Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere, miután ismeretlenek megrongálták az úzvölgyi katonatemető információs tábláit. A Hargita megyei önkormányzat az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a történteket hétfőn észlelték, és a közvagyon megrongálása miatt tettek feljelentést a megyei rendőrségen.

A temető téglakerítésére felszerelt információs táblák magyar és román nyelvű tájékoztatást tartalmaznak a térség történelméről, az Úz völgyében vívott csatákról. A csatolt fotók szerint az ismeretlen tettesek letörték az egyik tábla több mint egyharmadát.

Az érintett önkormányzatok a hatóságok segítségét kérik a rongálásért felelős személyek azonosításában,

illetve jogi lépéseket követelnek és tájékoztatást a vizsgálat fejleményeiről. Hangsúlyozzák, hogy az eset gyors és hatékony kivizsgálása a közrend és a közbiztonság fenntartása, a köztulajdon tiszteletben tartása miatt fontos.

Egy hónapon belül a második rendőrségi panaszt teszik a nemzetközi katonatemető kapcsán az érintett önkormányzatok. Csíkszentmárton polgármesteri hivatala pár hete a temetőben történt július 8-i keresztállítás miatt is büntetőfeljelentést tett a Hargita megyei rendőrségen. Ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást, temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérték.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án

150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe.

A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×